Hjem Nyheter Norge Hver sjette norske tredjeklassing er overvektig

Hver sjette norske tredjeklassing er overvektig

NORGE/HELSE: Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at hver sjette norske tredjeklassing er overvektig eller har fedme.

978x13-640x363

Siden 2009 har man målt vekt og høyde på alle skolebarn når de er 8 år og 13 år. Hensikten skal ha vært å få en oversikt over barns helse, samt identifisere barn som er i risikosonen og sette inn forebyggende tiltak og/eller behandling.

Ifølge helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør ved Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, er det mye som tyder på at retningslinjene ikke følges opp. Ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser nemlig at hver sjette norske tredjeklassing er overvektig eller har fedme.

I praksis er det helsesøstrene som skal gjennomføre både målinger og iverksette eventuelle tiltak. Da ordningen ble innført i 2009, var Landsgruppen for helsesøstre skeptiske, da de allerede var overarbeidet.

Ifølge leder for Landsgruppen for helsesøstre, Kristin Sofie Waldum-Grevbo, er det mange helsesøstre som melder fra om avvik, da tiden ikke strekker til.

Ifølge Waldum-Grevbo er samtaler med helsesøster, hvor foreldre deltar, det aller viktigste tiltaket for å bekjempe overvekt.

– Det kan være mange grunner til overvekt. Det er viktig med kostholdsveiledning og fysisk aktivitet, uttaler Waldum-Grevbo til NRK.

Kilde:

Helsedirektøren vil vite mer om barns overvekt