Hjem Nyheter Norge Hver somalier koster Norge ni millioner kroner

Hver somalier koster Norge ni millioner kroner

 INNENRIKS:  Somaliere som kommer til Norge koster i løpet av sitt liv staten langt mer penger enn andre innvandrere. De eneste innvandrergruppene som er økonomisk lønnsomme for Norge er de som kommer fra Sverige, Danmark, Stor-Britannia og Tyskland.

Somaliere
Illustrasjonsfoto

I gjennomsnitt koster hver somaliske innvandrer i Norge i løpet av sitt liv – 9 millioner kroner. Dette viser tall som Finansavisen nylig presenterte, som igjen bygger på tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Man regner med at de somaliske innvandrerne kommer til å koste staten 646 milliarder kroner i perioden 2015 til 2100. Dette forutsetter at innvandrernes barn integreres i det norske samfunnet like bra som nordmenn, noe som til og med SSB tviler på at kommer til å skje.

Foruten om somaliere er pakistanere en dyr innvandrergruppe. Den gjennomsnittlige innvandreren fra Pakistan innebærer et økonomisk tap på 5,1 millioner kroner.

Kostnadene for ulike innvandrergrupper skiller seg ganske mye fra gruppe til gruppe. Tallene som Finansavisen har publisert viser dog at all innvandring fra utenfor Europa innebærer økonomisk tap. Faktum er at kun innvandrere fra Sverige, Danmark, Storbritannia og Tyskland tilfører den norske staten mer penger enn hva de koster.

Kilder:
– Hver somalier koster staten 9 millioner kroner
Innvandrere fra fire land gir pluss – 16 land gir minus