Hjem Nyheter Hverken Hamas eller Israel godtar USAs våpenhvileforslag

Hverken Hamas eller Israel godtar USAs våpenhvileforslag

PALESTINAKONFLIKTEN Ingen av partene godtar planen om gisselløslatelse og våpenhvile, som USA presenterte i slutten av mai og deretter uttalte at de allerede hadde overtalt Israel til å akseptere.

Gaza etter israelsk ødeleggelse.
Foto: Tasnim News Agency, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Den palestinske konfliktens stridende parter, Israel og Hamas, skal ikke ha klart å bli enige om en avtale om våpenhvile og løslatelse av gisler. En rekke medier rapporterte tirsdag at israelske tjenestemenn anklaget Hamas for ensidig å avvise en amerikansk plan som forplikter partene til å legge ned våpen og løslate gisler – og som sies å være et «endelig mål om varig fred.»

Det var i slutten av mai at USA kunngjorde at Israel hadde gått med på en plan i tre faser, som inkluderer våpenhvile og løslatelse av gjenværende gisler i Gaza.

Hamas og den mindre gruppen Palestinsk Islamsk Jihad (PIJ) ga ut en uttalelse denne uken, og erklærte at de har sendt inn et svar på den amerikanske forespørselen.

I kveld mottok Israel Hamas’ svar gjennom megleren. Organisasjonen avviser forslaget om løslatelse av gisler som presentert av president Biden, sier en israelsk tjenestemann til Times of Israel .

Ifølge CNN hadde Hamas foreslått endringer i det opprinnelige forslaget, inkludert en tidslinje for våpenhvile og tilbaketrekking av Israels okkupasjonsstyrker (IDF) fra Gaza.

FN med uforpliktende resolusjon

Mandag vedtok FNs sikkerhetsråd en resolusjon som oppfordrer begge parter til å gjennomføre den foreslåtte våpenhvilen «uten forsinkelse og uten betingelser».

Den politiske koordinatoren for Israels FN-delegasjon, Reut Shapir Ben-Naftaly, uttalte på mandag at den jødiske staten har til hensikt å «sikre at Gaza ikke utgjør en trussel mot Israel i fremtiden» og å frigjøre alle gisler som ble tatt av Hamas under raidet den 7. oktober. I en tale i Sikkerhetsrådet anklaget hun Hamas for å «bruke endeløse forhandlinger … i en slags forsinkelsestaktikk.»