Hjem Nyheter Globalt ICJ: «Israel må forhindre folkemord»

ICJ: «Israel må forhindre folkemord»

TERRORSTATEN ISRAEL Den internasjonale domstolen i Haag har bestemt at Israel må iverksette tiltak for å forhindre folkemord, som kan øke internasjonalt press på landet. Landets statsminister avviser imidlertid vedtaket og understreker at de vil fortsette å «forsvare seg» mot Hamas.

Høytstående israelske kommandanter ved grensen til Egypt tidligere i år. Foto: IDF Spokesperson’s Unit, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.

Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag har utstedt en beslutning som pålegger Israel å gjøre spesifikke hastetiltak for å forhindre handlinger som kan anses som forbrytelser i henhold til artikkel II i folkemordkonvensjonen. Dommer Joan Donoghue, president for FN-domstolen, understreket under fredagens kunngjøring viktigheten av at Israel aktivt forhindrer drap og lemlesting av palestinere i Gaza, samt bekjemper og straffer oppfordringer til folkemord i regionen.

Dommeren uttrykte også sin dype bekymring over den pågående menneskelige tragedien og det fortsatte tapet av liv og lidelser i regionen. Hun understreket at retten er fullt klar over situasjonens alvor.

Sør-Afrika har saksøkt Israel for sine folkemordshandlinger i Gaza, og spesielt i kjølvannet av Hamas’ motstand 7. De sørafrikanske advokatene oppfordret også retten til å beordre Israel til umiddelbart å stanse sin militære offensiv i Gaza. Til tross for dette beordret ikke domstolen Israel til å stanse sin militære offensiv. ICJ krever imidlertid at Hamas løslater mer enn 130 israelske gisler som ble tatt til fange under og kort tid etter offensiven 7. oktober.

Sør-Afrika har saksøkt Israel for sine folkemordshandlinger i Gaza, og spesielt i kjølvannet av Hamas sitt hevnangrep den 7. oktober og utover. De sørafrikanske advokatene oppfordret også retten til å beordre Israel om å umiddelbart stoppe sin militæroffensiv i Gaza, noe retten ikke har gjort. ICJ krever imidlertid at Hamas løslater over 130 israelske gisler som ble tatt til fange under og etter offensiven den 7. oktober.

Konsekvensen av vedtaket: «Ingenting»

Inger Österdahl, professor i folkerett ved Uppsala universitet, kommenterte at retten ser ut til å ta påstandene i søksmålet svært alvorlig, med henvisning til dommerens sterke kritikk av Israel basert på uttalelser fra FN-representanter og høytstående israelske tjenestemenn.

– Samtidig kan man si at retten prøver å være realistisk. Selv om de hadde sagt at kampene måtte stoppe, ville det nok ikke blitt lyttet til uansett, kommenterer Österdahl.

Hun mener imidlertid at omverdenen kan legge press på den jødiske staten for å stoppe terroren mot det palestinske folket, for eksempel ved hjelp av sanksjoner fra FNs sikkerhetsråd.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu avviste beslutningen konsekvent og sa at «landet» vil fortsette å «forsvare seg» mot den påståtte terrororganisasjonen Hamas.

– Beskyldningen om folkemord utført av Israel er ikke bare falsk, den er opprørende, og anstendige mennesker overalt bør avvise den, hevdet statsministeren.

I skrivende stund anslås det at mer enn 25 000 palestinere er drept som følge av den sionistiske okkupasjonsmaktens terrorbombing på Gazastripen, hvorav mange er sivile kvinner og barn.

Se video fra rettsaken nedenfor: