Hjem Nyheter ICJs nye ordre til Israel: «Stopp offensiven mot Rafah»

ICJs nye ordre til Israel: «Stopp offensiven mot Rafah»

UTENRIKS Den internasjonale domstolen i Haag har nok en gang gått imot Israel i folkemordsforhandlingene. Domstolens president, Nawaf Salam, har beordret Israel til å umiddelbart avbryte offensiven mot Rafah.

Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag. Foto: Lybil BER (CC BY-SA 4.0).

Israel innledet nylig en storoffensiv mot byen Rafah, sør i Gaza. Operasjonen gjennomføres til tross for omfattende protester over hele verden og i strid med Den internasjonale domstolen (ICJ), som tidligere har beordret Israel til å ikke begå folkemord på palestinerne i Gaza.

Sist fredag gikk ICJ igjen imot Israel, og beordret den sionistiske staten til å umiddelbart avbryte offensiven mot Gaza. Domstolens leder, Nawaf Salam, sier at mye tyder på at Israel bryter en rekke internasjonale lover.

Domstolen er ikke overbevist om at evakueringsarbeidet og relaterte tiltak som Israel hevder å ha tatt for å forbedre sikkerheten til sivile på Gazastripen, spesielt de som nylig ble fordrevet fra Rafahs guvernørskap, er tilstrekkelig til å lindre den enorme risikoen for den palestinske befolkningen som følge av den militære offensiven i Rafah, uttalte han.

Under fredagens høring beskrev domstolen Israels handlinger i Gaza som «katastrofale»: Man antydet også at Israel bevisst ødela bevis som kunne brukes mot dem av ICJ og beordret sionistene til å gi FN full tilgang til Gaza med umiddelbar virkning.

Israel må ta umiddelbare skritt for å sikre uhindret tilgang til Gazastripen for enhver undersøkelseskommisjon, faktainnsamling eller etterforskningsorgan som har mandat fra det kompetente FN-organet til å undersøke anklager om folkemord, sa Salam.

Ifølge ICJs ordre må Israel rapportere til domstolen innen en måned om tiltakene de har tatt for å overholde direktivet, som er obligatorisk. Israel har imidlertid ignorert alle tidligere direktiver fra ICJ, og statsminister Benjamin Netanyahu har ved flere anledninger uttrykt at ingenting kan stoppe israelerne fra å utføre sitt angrep på Rafah.