Hjem Nasjonal kamp Ikke inhabilitet at lekdommer vil forby Motstandsbevegelsen

Ikke inhabilitet at lekdommer vil forby Motstandsbevegelsen

6

RETTSUSIKKERHET Den nordiske motstandsbevegelsens leder ble tidligere i år dømt for hets mot folkegruppe. En av lekdommerne var klart inhabil – men ikke ifølge Svea lagmannsrett.

Den 12. november holdt Simon Lindberg en tale under demonstrasjonen i Stockholm med parolen «Stopp fremmedinvasjonen!». Talen avsluttet Lindberg med å rope ut «Hill seier» samtidig som han rakte en knyttet hånd i været. Aktor gjorde blant annet den fantasifulle tolkningen at dette skulle være nedverdigende mot utenomnordiske mennesker. Tingretten holdt med og dømte Lindberg til betinget fengsel og bøter.

Etter at dommen falt ble det oppdaget at en av lekdommerne, Ray Zegarra (MP, Miljøpartiet), drøyt to uker innen rettergangen kommenterte en av Den nordiske motstandsbevegelsens aksjoner i sentrale Stockholm på Facebook:

Motbydelige nazister! De er en samfunnsfare! Vi burde forby dem, som man gjorde i Finland. Eller skal vi la dem vokse til de blir like store som før andre verdenskrig? Ytringsfrihet betyr ikke at vi trenger å tolerere hatgrupper!

Zegarra mener altså at Den nordiske motstandsbevegelsen skal forbys og dermed at alt som ytres av dens representanter skal være forbudt. Med denne innstilling tok han plass som lekdommer i saken for å avgjøre om Simon Lindbergs velkomst av egen organisasjons seier skulle falle innenfor ytringsfrihetens rammer eller ikke.

Da dette er en klar inhabilitetssituasjon begjærte Lindberg via sin prosessfullmektig at dommen skulle erklæres ugyldig og at saken skulle tas opp på nytt av Stockholm tingrett. Svea lagmannsrett avslår begjæringen med følgende motivering:

Dette må ifølge lagmannsrettens mening nærmest anses som et rettspolitisk standpunkt vedrørende denne typen organisasjoner i sin alminnelighet. Det gir derimot ikke inntrykk av at lekdommeren skulle ha hatt en forutinntatt mening om de saksforholdene eller de bevisene som skulle vurderes i saken. Heller ikke har noe fremkommet som tyder på at lekdommeren skulle ha hatt noen direkte interesse av sakens utfall.

Denne beslutningen kan ikke ankes før lagmannsretten har behandlet saken, hvilket kommer til å skje senere i år.

https://youtu.be/xEionUISyeE

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
6 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Espen
4 år siden

En oppmerksomhets-syk ‘kjempekul’ ‘tøff’ neger som tror hun er i USA og prøver fremstå som selve symbolet på de svartes rettigheter. Det hun ikke fatter er at»Cool to be black» kapittelet er over. Hun har kun 1 ting til felles med NMR og det er at hun har skinhead.

Jarl Stoltz
Jarl Stoltz
4 år siden

«Heller ikke har noe fremkommet som tyder på at lekdommeren skulle ha hatt noen direkte interesse av sakens utfall.» Javel … så det at lekdommeren uttalte «Motbydelige nazister! De er en samfunnsfare! Vi burde forby dem, som man gjorde i Finland. Eller skal vi la dem vokse til de blir like store som før andre verdenskrig? Ytringsfrihet betyr ikke at vi trenger å tolerere hatgrupper!», vitner altså på ingen måte om inhabilitet? Det er jo for så vidt en kjent sak at lovforståelse gjerne endrer seg noe over tid, herunder ord og begreps betydelse, men at en i dag finner… Les mer »

Kjell
4 år siden

Hele saken blir bare for dum. Lekdommeren er absolutt inhabil, det er det ingen tvil om!

Kim
Kim
4 år siden

Så svartskallen (hun er brun og er barbert på hodet = ikke rasistisk =p ) kan gjøre det men ikke vi…det er ikke mye rettferdig.

Espen
Svar til  Kim
4 år siden

Interessangt fordi Skinhead er subkultur .

Mjolne
Mjolne
4 år siden

Det aktor her kaller mennesker er i praksis egentlig ikke mennesker, men en mellomting mellom aper og mennesker.
Selvfølgelig er det da helt feil å bruke de samme lovene som brukes angående mennesker som forbryter seg mot andre mennesker.
Uansett er en slik dom et overgrep og en forbrytelse mot menneskeheten.