Hjem Historie Europeisk historie Ildstormen i Hamburg

Ildstormen i Hamburg

9

HISTORIE Natt til den 28. juli 1943 angriper nærmere 800 britiske bombefly Hamburg. Angrepet var det mest intensive i terrorbombekampanjen «Operasjon Gomorrah».

640px-Royal_Air_Force_Bomber_Command,_1942-1945._CL3400

Arthur «Butcher» Harris var øvereste leder av RAF Bomber Command, organisasjonen som kontrollerte det britiske flyvåpenet, under siste del av andre verdenskrig, og hadde fått til oppgave å knekke den tyske forsvarsviljen. I februar 1942 hadde Harris fått frie tøyler av Winston Churchill til å løse denne oppgaven. Samme år ble de tunge bombeflyene Handley Page Halifax og Avro Lancaster tatt ut i tjeneste. Med disse flyene hadde Harris en flyflåte som kunne nå langt inn i Tyskland og samtidig bære på store bombelaster. Våren 1943 innledet Harris storskala-angrep mot industrielle mål i Tyskland.

640px-hamburg2

Hamburg var på denne tiden Tysklands nest største by etter Berlin. Byen var også et viktig industrielt sentrum. Natt til den 24 juli ble «Operasjon Gomorrah» innledet. Den bibelske referansen kan gi en pekepinn på hva Arthur Harris hadde i tanke. Den tyske sivilbefolkningen skulle bombes til underkastelse eller tilintetgjørelse.

Den første bølgen av fly slapp 2 300 tonn bomber over byen, hvorav to tonn var såkalte blockbuster-bomber. Den påfølgende bølgen slapp over 350 000 små brannbomber. Tusenvis av branner startet samtidig rundt om i byen. Brannmennene kjempet intensivt hele natten med å slukke brannene, men situasjonen ble gjort vanskelig av at byens vannverk var hadde blitt truffet under den første angrepsbølgen. De påfølgende dagene gikk det amerikanske flyvåpenet til angrep. Målet for disse var de tunge skipsverftene.

640px-Attack_on_Hamburg

Natt til den 27. angrep britiske Mosquitofly. Oppgaven var å holde befolkningen redd, og tære og slite på de allerede hardt anstrengte brannmennene.

Neste natt tok nærmere 800 bombefly av fra sine baser i England. Ved midnatt hadde de nådd sitt mål. I løpet av en time slapp de over 2 300 tonn høyeksplosive brannbomber over hele byen. På grunn av de tidligere brannene og det tørre været resulterte bombeangrepet i en gigantisk tornadolignende ildstorm. Tre hundre meter høy og åtte hundre grader varm, tilintetgjorde ildstormen alt i sin vei. Røyken fra byen skal ha nådd 6 000 meters høyde. Et vitne til massakren sa følgende:

På veistrekningen vi kjørte ble skrekkscenene bare verre og verre. Jeg så mange kvinner med barn i sine armer springende, brennende for så å falle og ikke ta seg opp igjen. Vi passerte masser med mennesker som lå døde i hauger på fire eller fem. Hver haug var antagelig en familie, nå synlige som en brent masse ikke større enn et lite barn. Mange kvinner og menn falt sammen uten å ha brent… Stille og emd sine siste krefter forsøkte mange kvinner å redde sine barn. De bar dem hardt trykt mot sine kropper. Mange av disse barna var allerede døde, uten at mødrene hadde merket det.

640px-After_the_Allied_terror_bombing_a_German_mother_in_death_stares_at_her_charcoaled_twins_in_a_baby_carriage

De mennesker som hadde rukket å gjemme seg i bomberom, klarte seg fra den intensive varmen. Redningen kunne dog være midlertidig, da den gigantiske ilden brukte all oksygen i sin vei, og mange mennesker ble derfor kvelt. Denne natt alene, døde over 40 000 tyskere. Majoriteten var sivile.

640px-Operation_Gomorrah_-_Firestorm_of_Hamburg,_an_Allied_War_Crime

Angrepene mot den døende byen fortsatte frem til den 3. august. Da «Operasjon Gomorrah» var ferdig, hadde omkring 125 000 personer omkommet. Hamburg lå i ruiner. Gjenoppbyggingen av byen var ikke ferdig før i 1957.

Les også:
Granskning Sverige intervjuer en overlever fra de alliertes bombemassakre i Hamburg
Ildstormen i Dresden
Bombinen av Pforzheim
FILM: 70 år siden de alliertes terrorbombing av Dresden
Vitnesbyrd fra overlevende av terrorbombingen av Dresden

9
Delta i debatten

avatar
4 Comment threads
5 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Tommy NybergCheeki BreekiJomar HesjestadAnonymsurferElisabeth Skifjeld Recent comment authors
  Subscribe  
nyeste eldste flest stemmer
Bli varslet om
Hans-Simon

Terrorbombingen av Hamburg, Dresden og andre tyske byer var det virkelige holocaust – burnt offering – ikke eventyrfortellingene om Zyklon B, gasskamre og kremasjon i trillioner av jøder i Auschwitz. Seierherrene skriver historien, som kjent.

Elisabeth Skifjeld
Elisabeth Skifjeld

Proverbs 26:11. Ditt eget spy vil vende tilbake til deg.

Cheeki Breeki
Cheeki Breeki

Fortsett å grave din egen grav Elisabeth.(metaforisk) En dag skal forrædere stilles for retten i folkedomstolen.

Cheeki Breeki
Cheeki Breeki

Men sannsynligvis vil degenererte byrotter som deg dø som fluer når systemet kollapser. Hvordan skulle en stakkar som du overlevd uten penger? 🙂

Jomar Hesjestad
Jomar Hesjestad

Tror ikke jeg vil få gjennomgå sensuren her av de folka som hyler om at de lir sensurert. Men jeg vil gjerne få så se steinhard fakta på at gasskamrene ikke fant sted. For det finnes ekstremt mye dokumentasjon på at det fant sted.

Tommy Nyberg
Tommy Nyberg
Anonymsurfer
Anonymsurfer

Kom ikke döner-tyrkerne til Tyskland etter 1957 eller?

…isåfall er det en frekk løgn at Hassan & de 80 grønnsaksselgerne var med på å bygge opp det nye Tyskand fra ruinhaugene etter krigens herjinger og tyskerne av den grunn står i evig takknemlighetsgjeld til dem.

Nei disse slaskene fra Østen kom heller til dekket bord og snek seg forran i køen framfor etniske tyske pensjonister og arbeiderklasse ungdom. Fikk seg leiligheter og velferdgoder som aldri var ment for dem takket være borgerlig profitør-pakk. Motbydelig!

trackback

[…] skade den tyske moralen. Denne politikken førte til mange terrorbombinger av tyske byer slik som Hamburg, Köln og Dresden. Knapt noen tysk by kom seg unna de alliertes terrorbombing, som også ble […]

trackback

[…] om terroren i Dresden – nekter å legge seg flat for Expo «Massakren i Rüsselsheim» Ildstormen i Hamburg De allierte terrorbomber Köln «Lindemanns memorandum» Kommunismens ukjente massemord […]