Hjem Historie Dagens historiske Ildstormen i Tokyo

Ildstormen i Tokyo

HISTORIE Natten mellom 9. til 10. mars 1945 bombes Tokyo av USAs flyvåpen. Denne allierte terrorbombingen regnes som en av de mest ødeleggende bombingene i historien.

Maleri av Fukushima Yasusuke, som var seks år gammel da bombingen fant sted.
Maleri av Fukushima Yasusuke, som var seks år gammel da bombingen fant sted.
Noen av de over 100 000 sivile som ble drept av de allierte under bombingen av Tokyo.
Noen av de over 100 000 sivile som ble drept av de allierte under bombingen av Tokyo.

Det er for mange ukjent at de allierte under andre verdenskrig terrorbombet tyske byer. Disse bombingene var bevisst rettet mot sivile for å demoralisere befolkningen. Under disse angrepene ble hundretusenvis – men sannsynligvis over en million – tyske sivile drept.

Men det var ikke bare Tyskland – eller andre europeiske nasjoner som samarbeidet med Tyskland – som ble utsatt for disse «moral-bombingene». Winston Churchill var heller ikke alene om å utsette sivile for massakrer. En sterk konkurrent var den amerikanske presidenten Franklin D. Roosevelt.

Franklin D. Roosevelt, en udømt krigsforbryter.
Franklin D. Roosevelt, en udømt krigsforbryter.

De alliertes bombinger mot Japan var ikke mindre brutale enn de mot Tyskland. Virksomheten var størst i krigens sluttfase, da det japanske flyvåpenet var satt ut av spill, og bombeflyet B-29 hadde blitt lansert. USAs flyvåpen hadde utført små bombetokt mot byer som Tokyo allerede fra 1942, men etter at B-29 ble tatt i bruk i 1944 gikk de over til å bombe i mye større skala. Fra 1944 til 1945 ble nesten alle japanske storbyer rammet av massive amerikanske bombeangrep.

Det første brannbombeangrepet mot Tokyo fant sted i februar 1945 og ødela 3 kvadratkilometer av byen. Den 9. mars 1945 bomber så USAs flyvåpen Tokyo i «Operation Meetinghouse». Natten mellom 9. til 10. mars slipper 334 B-29 bombefly 2 000 tonn brannbomber over Tokyo. Pilotene hadde fått ordre om å fly lavt og bombe japanske hjem og andre bygninger, som hovedsakelig var laget av tre eller papir, for å forårsake så store ødeleggelser som mulig. Ordren kom fra flyvåpen-generalen Curtis LeMay som organiserte bombeangrepene mot de japanske byene.

Tokyo-innbyggere som mistet hjemmene sine.
Tokyo-innbyggere som mistet hjemmene sine.

Brannbombene inneholdt en blanding av bensin, fosfor og napalm, og resultatet av hvordan de gikk til verks i bombingene av «papirbyen» resulterte i en ildstorm lik den i Dresden (og flere andre tyske byer). Tusentalls sivile brant eller ble kvalt til døde. Hvert eneste sted hvor det fantes en kanal eller bekk kastet byens innbyggere seg i, for så å flyte til overflaten igjen. Mange ble kokt levende i vannet.

Forkullede rester av japanske sivile.
Forkullede rester av japanske sivile.
Mor og datter.
Mor og datter.

Bombingen av Tokyo regnes som en av de mest ødeleggende bombingene i historien. De fleste kilder regner med 100 000 til 130 000 døde sivile, og de materielle skadene av denne bombingen overgår atombombingene av Hiroshima og Nagasaki. 250 000 – 300 000 hjem og bygninger ble ødelagt, og opptil én million Tokyo-innbyggere ble hjemløse. De fleste nøytrale opplysningene om antall skadede snakker om 100 000 til 200 000 skadede. Historikeren Richard Rhodes oppgir dog at én million mennesker kan ha blitt skadet av bombingene.

Hundretusenvis av bygninger ble ødelagt.
Hundretusenvis av bygninger ble ødelagt.

I løpet av krigen utførte de allierte bombeangrep mot et sekstitalls japanske byer. Det totale antallet døde, der det store flertallet var sivile, skal ha vært én million mennesker.