Hjem Nyheter IMF: Russlands økonomi vokser raskere enn vestens

IMF: Russlands økonomi vokser raskere enn vestens

RUSSLAND I følge Det internasjonale pengefondet forventes Russlands økonomi i 2024 å vokse raskere enn vestens, til tross for alle sanksjonene rettet mot landet.

Moskva. Illustrasjonsfoto. Foto: Alvesgaspar, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Forrige uke oppdaterte Det internasjonale pengefondet (IMF) sin vekstprognose for Russlands økonomi. Den nye prognosen tilsier at landets BNP forventes å øke med 3,2% i 2024, i stedet for 2,6% som i den tidligere prognosen.

Russlands vekstprognose er betydelig større enn mange av de største landene i vesten. Blandt annet er USA sin forventede vekst på kun 2,7%, Storbritannia på 0,5%, Frankrike på 0,7% og Tyskland på 0,2 prosent. Russlands finansdepartement derimot, spår en enda større vekst på 3,6 prosent, hvilket er på nivå med det forrige året.

Det er en rekke forklaringer på Russlands økonomiske vekst. Leder for IMFs europeiske avdeling Alfred Kammer forklarer en del av årsakene:

– Det vi har spådd for Russland er faktisk vekst i år, og vi så også ganske sterk vekst i fjor, noe som ble forklart av økonomisk aktivitet som har holdt seg sterk ettersom oljeeksportvolumene fortsatte mens prisene var høye, sa analytikeren.

Selv om vesten har skrytt av sine sanksjoner mot Russland og hvor hardt landet skulle rammes, har Russland i tillegg til høy oljepris og fortsatt stor eksport av olje, klart å kompensere for tapte inntekter ved å øke handel og samarbeid med Asia. Dette skriver Nya Dagbladet.

Kammer legger også til at mye av veksten trolig kommer av en «investeringsboom» i statlige virksomheter, spesielt innen sikkerhets- og forsvarsindustrien. Han forteller også at Russland har sett en vekst i reallønner og et sterkere arbeidsmarked. I tillegg har konsumpsjonen i landet hentet seg tilbake.

– Det er ikke mye støtte fra finanspolitisk side, men det fantes det også. Mesteparten av finansstøtten gikk til sikkerhets- og forsvarssektoren, så det forklarer også oppgraderingen til våre 2023-tall for Russland og vekstutsiktene for i år, forteller Kammer.