Hjem Nyheter India vil bygge sitt eget kampfly – uten utenlandsk innflytelse

India vil bygge sitt eget kampfly – uten utenlandsk innflytelse

INDIA Indias statsminister Narendra Modi vil at landet skal bygge sitt eget kampfly helt fritt for komponenter fra utlandet.

Narendra Modi.
Narendra Modi.

Det indiske forsvaret har flere ulike kampfly. Blant annet har de fra Frankrike bestilt 30 Dassault Rafale, som beskrives som kanskje verdens beste kampfly uten stealth-teknologi. Andre fly som India har er blant andre de russisklagde Mikojan MiG-29 og Suchoj Su-30 og det britisklagde SEPECAT Jaguar.

I tillegg til de utenlandske flyene har de sitt indiskproduserte HAL Tejas, som er et multirollefly. Indias statsminister Narendra Modi skal dog ikke være fornøyd med Tejas, som bare har blitt produsert i seks eksemplarer.

Modi har nå fått i oppdrag å utvikle et nytt kampfly. Med et budsjett på 65 milliarder dollar skal den statlige flyprodusenten HAL utvikle et nytt kampfly – helt uten komponenter fra utlandet.

Kampflyet skal blant annet være et enmotors og lett fjerde generasjons kampfly. Flyet skal blant annet kunne tankes i luften og være utstyrt med den avanserte radartypen Active Electronically Scanned Array (AESA).

Modis direktiv om et nytt helindisk kampfly er en del av hans «Make in India»-parole.

Kilder:
Indien vill bygga eget stridsplan – utan utländskt inflytande
India Launches $8 Billion Program to Make Its Own Fighter Jet