Hjem Nyheter Utenriks Ingen tiltale mot politimannen – Ferguson står i brann

Ingen tiltale mot politimannen – Ferguson står i brann

USA: Store opptøyer har brutt ut i Ferguson etter det ble kunngjort at politimannen som skjøt Michael Brown i Ferguson i august, ikke blir tiltalt. I løpet av natten har 150 skudd blitt løsnet, bygninger og politibiler står i brann og 29 personer er blitt pågrepet.

234234234_ny

Natt til tirsdag, norsk tid, kunngjorde storjuryen i Clayton i Missouri at det ikke ville reises tiltale mot den 28-årige politimannen Darren Wilson, som skjøt og drepte 18-årige Michael Brown i august i år.

Da Robert McCulloch, statsadvokat i St. Louis, offentliggjorde storjuryens avgjørelse, sa han bevisene viste at Wilson hadde handlet i selvforsvar. Wilsons advokater påpekte også at han hadde fulgt sine instrukser og holdt seg innenfor loven da han forsøkte å pågripe Brown.

Storjuryen forklarte at det ikke vil reises tiltale for hverken uaktsomt eller overlagt drap. I motsetning til hva som er normalt, har justismyndighetene i denne saken også valgt å frigi en rekke dokumenter for offentligheten. Deriblant deler av Wilsons forklaring til storjuryen.

Handlet i selvforsvar
Det var da Michael Brown og hans venn Darion Johnson var på vei hjem at de ble stoppet av politimannen Darren Wilson, og fikk tilsnakk fordi de gikk midt i veien. Brown og Johnson var på dette tidspunktet ettersøkt, da de tidligere på dagen hadde ranet en matbutikk og truet de ansatte med vold. Da Wilson oppdaget dette, tilkalte han hjelp fra ytterligere politimenn.

Michael Brown fanget på film da han ranet en matbutikk.
Michael Brown fanget på film da han ranet en matbutikk.

På dette tidspunktet lente Brown seg inn i bilen og forsøkte å ta fra Wilson tjenestevåpenet. I bråket og slåsskampen som oppstod, skal Brown ha slått Wilson gjentatte ganger i ansiktet. Wilson fikk avfyrt to skudd, hvorav ett traff Brown i hånden.

Brown forsøkte å løpe fra stedet, men politimannen beordret ham til å stoppe og skjøt varselsskudd i luften. Brown stoppet, snudde og forsøkte igjen å angripe Wilson. Det var da Wilson, som fryktet for sitt eget liv, avfyrte skuddene som drepte Brown.

Darren Wilson sjekkes for skader.
Darren Wilson sjekkes for skader.

Fryktet for sitt eget liv
Til storjyryen forklarte Wilson at planen var å fredelig pågripe Brown, men at Brown var fysisk overlegen ham selv, og at han fryktet at pågripelsen skulle ende med at han selv ble drept.

– Da jeg tok tak i ham, følte jeg meg som en femåring som tok tak i Hulk Hogan.

Wilson, som har vært politimann i over fem år uten anmerkning og tidligere har fått utmerkelse for heltmodig oppførsel i tjeneste, forklarte også til juryen at han aldri har brukt våpenet sitt i tjeneste, før den dagen.

Opptøyer i Ferguson etter drapet.
Opptøyer i Ferguson etter drapet.

Fiendtlig bydel
Ifølge Wilson skal bydelen han og kollegaen befant seg i, være «fiendtlig» mot politifolk. Ferguson er en fattig forstad til St. Louis hvor majoriteten av befolkningen er svarte.

– Det er mange gjenger som holder til der. Det er mye vold, våpenbruk og narkotikavirksomhet der. Det er et samfunn som ikke liker politiet, sa Wilson under sin forklaring.

Det har også fremkommet at den avdøde også sympatiserte eller var medlem av den kriminelle svarte gjengen Bloods, samt var påvirket av narkotika den aktuelle dagen.

Føderal etterforskning pågår fortsatt
Selv om storjuryen konkluderte med at det ikke skal tas ut tiltale mot Wilson, vil to føderale etterforskninger fortsatt pågå. Disse skal omhandle hvorvidt Wilson «krenket Browns allmenne rettigheter under pågripelsen», og hvordan politiet og statsadvokaten har etterforsket saken.

Bilde fra nattens opptøyer. Foto: AFP.
Bilde fra nattens opptøyer. Foto: AFP.

Opptøyene blusser opp
Etter drapet på Brown, den 9. august, blusset store opptøyer opp i Ferguson og andre forsteder til St. Louis. Store grupper svarte ungdommer skal blant annet ha plyndret og gjort hærverk. Opptøyene varte i over en uke.

Bilde fra nattens opptøyer. Foto: AFP.
Bilde fra nattens opptøyer. Foto: AFP.

Etter storjuryens kunngjøring natt til tirsdag blusset atter igjen opptøyene i Ferguson opp. Ifølge politisjef Jon Belmar i St. Louis skal demonstranter ha kastet flasker og andre objekter på politiet som stod utenfor politistasjonen i Ferguson.

Bilde fra nattens opptøyer. Foto: AFP.
Bilde fra nattens opptøyer. Foto: AFP.

Både bygninger og politibiler skal ha vært satt i brann, og minst 150 skudd skal ha blitt avfyrt i løpet av natten. Ifølge Belmar skal ikke politiet selv ha løsnet skudd. Flyplassen i St. Louis skal også ha blitt stengt.

Enn så lenge er det ikke rapportert om at noen liv har gått tapt.

Frihetskamp kommer tilbake med mer om saken.

Les også:
Bygger barrikader i påvente av avgjørelse i Ferguson-saken
Ny svart mann drept av politiet i St. Louis
Opptøyer og plyndring etter en svart 18-åring ble skutt av politiet

Kilde:
Ingen tiltale mot politimann som skjøt tenåring i Missouri
Fryktet at Michael Brown skulle slå ham i hjel