Hjem Nyheter Innvandrer-parti innvalgt i Nederland

Innvandrer-parti innvalgt i Nederland

INVASJON På onsdag gikk nederlendere til urnene, og resultatet ble oppsiktsvekkende. For første gang ble et rent innvandrer-parti valgt inn i parlamentet.

Denks grunnleggere Tunahan Kuzu og Selçuk Öztürk.

Etter onsdagens valg i Nederland ble det klart at et tyrkisk parti har blitt valgt inn parlamentet. Partiet Denk, grunnlagt av tyrkerne Tunahan Kuzu og Selçuk Öztürk, fikk to prosent av stemmene og tre seter. Kampsakene til partiet er blant annet bedre forbindelser med Tyrkia, fortsatt masseinnvandring og innføringen av et «rasist-register».

Formålet med registeret er at borgere som har gjort «diskriminerende uttalelser» i «betydelige mengder» skal få forbud mot å jobbe i offentlig sektor. Denk foreslår også etableringen av en egen politistyrke som skal ha i oppgave å straffe «rasistiske» medlemmer av vertsbefolkningen, og innføring av en «mangfoldskvote» i offentlig sektor og blant lederstillinger.

I tillegg viser resultatene at sosialdemokratiske PvdA falt kraftig, mens liberalene i VVD ble det største partiet til tross for tap av mange velgere. Andreplassen går til det innvandringskritiske PVV, tett etterfulgt av det kristne folkepartiet CDA og det venstre-liberale partiet D66. Miljøpartiet GroenLinks gikk kraftig fremover og endte opp på sjette plass, mens det kultur-nasjonalistiske Forum for Democracy fikk to mandat.

Kilde:
Främlingsparti invalt i Nederländerna