Hjem Nyheter Norge Innvandrere ble frikjent for voldtekt av 13-åring – får erstatning fra staten

Innvandrere ble frikjent for voldtekt av 13-åring – får erstatning fra staten

VOLDTEKT Tre innvandrerbrødre som i 2017 ble frikjent for voldtekt av en 13 år gammel jente får nå erstatning fra staten.

Frihetskamp skrev i juni 2017 om tre brødre fra Syria som i Gulating lagmannsrett ble frifunnet for å blant annet ha voldtatt en 13 år gammel jente. Mennene ble dømt til fengsel i fire år og tre måneder for å ha hatt seksuell omgang med barn under 14 år, samt å betale erstatning på 100 000 kroner hver. Frikjennelsen ble begrunnet med manglene norskkunnskaper hos innvandrerne, som ikke var klar over at jenta ikke var gammel nok. Siden innvandrerne hadde sittet fengslet i mer enn ett år kunne de søke om erstatning fra staten, noe de også gjorde.

Det er nå klart at de tre innvandrerne får mellom 75 850 og 80 250 kroner i erstatning fra staten. Ifølge de faste satsene kunne de for tiden de satt fengslet fått 160 000 kroner hver. Forsvarer Erik Lea ønsket en høyere sum, mens påtalemyndigheten ikke ville at noen av de tre skulle få erstatning i det hele tatt.

– Vi ba om påslag på dette beløpet, og begrunnet i sakens alvor, det lange varetektsoppholdet og den belastningen som saken har vært også for de tre tiltalte, blant annet med stor oppmerksomhet i pressen, sier forsvarer Erik Lea.

Erstatningen endte opp med å bli halvert ettersom voldtektsmennene hadde gitt politiet grunn til å iverksette etterforskningstiltakene og varetektsfengslingen som fant sted. De to yngste innvandrerne erkjente at de hadde hatt seksuell omgang med jenta, hvilket ifølge loven per definisjon er voldtekt da hun var under 14 år.

Advokat Erik Lea synes erstatningen hans klient har fått for voldtekten er svært lav, ettersom han ble frikjent for ugjerningen.