Hjem Nyheter Norge Innvandrerungdom raner nordmenn på Vipps – politiet «mangler ressurser»

Innvandrerungdom raner nordmenn på Vipps – politiet «mangler ressurser»

NORGE «Flokking», der innvandrerungdom danner ring rundt sitt offer og truer dem til å overføre penger på Vipps, har blitt et stort problem i Norge. Politiet forteller at de ikke har ressurser til å følge opp og at innvandrerungdommen er under den kriminelle lavalder.

Illustrasjonsfoto. Foto: KI-generert.

I en debattartikkel i Nettavisen skriver Anders Magnus om en trend som Aftenposten har rapportert om, der innvandrerungdom flokker seg rundt norsk ungdom og truer dem til å overføre penger på Vipps. Fenomenet har fått navnet «flokking».

«Vipps-ranene er en del av en utvikling i samfunnet med stadig yngre lovbrytere. I Sverige har vi sett hvordan ungdom under den kriminelle lavalderen benyttes som både narkotikakurérer og drapsmenn for de kriminelle gjengene – en utvikling som også er i ferd med å komme hit til landet. I Norge har ungdomskriminaliteten eksplodert det siste året – med en tredel av lovbryterne under 15 år», skriver Magnus og fortsetter: «politiet må bare stå og se på, de har ingen virkemidler til å straffeforfølge forbryterne. På den måten brytes tilliten til rettsstaten. Innbyggerne kan ikke lenger stole på at staten vil beskytte dem mot kriminalitet».

Foreldre til vippsranede ungdommer mener også at politi og politiadvokater ikke ivaretar rettssikkerheten til barn, og ungdommene som har blitt ranet mener rettsstaten har blitt en løgn.

Vi skulle ønske vi kunne si til ungdommene: Dette ordner politi og rettsstat opp i, vi har lover og regler i dette landet! Men det føltes som en løgn, og derfor valgte vi å ikke anmelde. Vi setter vår lit til at noen med makt, kunnskap og myndighet til å endre på systemet tar tak i det. Når vi, foreldre og ungdommer, føler oss så utrygge at vi ikke anmelder, har rettsstaten et problem. Vi skulle ønske at politi, barnevern og politikere kunne bidra til å finne løsninger som hjelper både ungdom som raner og blir ranet, i stedet for å legge ansvaret hos oss, skriver foreldre i et innlegg til Aftenposten.

Barn som blir ranet av innvandrerungdom tør ofte ikke å fortelle verken foreldre eller politi om hva som har skjedd ettersom de blir truet om å ikke fortelle det videre. «Jeg knuser trynet ditt hvis du snitcher» og «gutta mine kommer etter deg hvis du anmelder», er vanlige trusler, ifølge Aftenposten.

En politimann som avisen har vært i kontakt med forteller at politiet mangler ressurser til å følge opp vippsran og besøksforbud, at innvandrerungdommen er under den kriminelle lavalder og at man i møte med barnevernet opplever at det må mange runder til før barnevernet kan gripe inn.

Som en løsning på problematikken mener Anders Magnus at den kriminelle lavalder bør senkes til 12 år.