Hjem Nyheter Norge Innvandringsmotstander i norsk melkereklame

Innvandringsmotstander i norsk melkereklame

I TINEs nyeste reklame for kulturmelk, «Klar for ditt første glass?», opptrer seks nordmenn, spreke til tross for alderen.

En av skuespillerne i reklamen er Jan Høeg (89), som er kjent som stuper og krigsveteran. Men ikke nok med det: Han er nestformann og pressetalsmann i Folkebevegelsen mot innvandring (FMI) og har vært kandidat til Fedrelandspartiet. Han var dessuten motstandsmann under 2. verdenskrig.

Til høyre: Jan Høeg tildeles FOKUS Larviks hederspris for «utrettelig arbeid for barn og unge»
Til høyre: Jan Høeg tildeles FOKUS Larviks hederspris for «utrettelig arbeid for barn og unge»

bt.no siteres Jan Høeg med setningene: «Nordmenn er en nasjon innen den hvite rase. En neger kan aldri bli nordmann.» og «Vi er i ferd med å begå kollektivt selvmord.»

Dagbladet sier at dette for mange er overraskende, «særlig når videoen avsluttes med strofen «Slike gutter det vil gamle Norge ha»» Strofen kommer fra den norske folkevisa «Mot i brystet».

Reklamebyrået Try står for innleie av skuespillere og for produksjon av filmene. De valgte Jan Høeg til å fronte reklamen med ordene «Drukket av barske nordmenn i generasjoner» med henvisning til kulturmelken. Dog sier pressevakten Øystein Syrstad at «hva som kommer på skjermen er til slutt vårt ansvar».

Øystei-Syrstad-bilde2
Øystei Syrstad

Syrstad beklager ovenfor Dagbladet med denne uttalelsen: «Sammen med reklamebyrået Try har vi gjort en for dårlig jobb med å sjekke skuespillerne». Følgelig gikk han ut i media og erklærte at reklamen har blitt fjernet fra TV-skjermen. Han sier også at de vil «skjerpe inn rutinene for kvalitetssikring» av all reklame og «stramme inn kravene» de stiller til leverandørene sine.

Her er den sensurerte reklamevideoen nedenfor.