Hjem Nyheter Globalt Intel lanserer programvare som sensurerer talechatter i realtid

Intel lanserer programvare som sensurerer talechatter i realtid

TEKNOLOGI Teknologibedriften Intel lanserer programvare som skal kunne sensurere talechatter i realtid. Tjenesten som kalles «Bleep» sensurerer rasisme, fremmedfiendtlighet og hvit nasjonalisme.

Presentasjon av programvaren «Bleep». Skjermbilde: YouTube/Intel Software.

Teknologibedriften Intel lanserer programvaren «Bleep» som skal sensurere talechatter i realtid. Hensikten er å skape «et triveligere miljø» for de som spiller dataspill på internett.

Med hjelp av kunstig intelligens (AI) analyserer programmet spillernes lyd og samtale. Deretter kan programmet velge hvilke type ord eller uttrykk som skal sensureres.

Man kan eksempelvis velge å sensurere banneord, men også «rasisme og fremmedfiendtlighet», «hat mot LHBT-bevegelsen» samt «hvit nasjonalisme». Det finnes også en spesiell kategori for ordet «neger», eller «nigger» på engelsk, som går under betegnelsen «N-ordet».

Programvaren inneholder en skyveknapp hvor brukeren kan velge hvor mye av de forbudte ordene som skal sensureres. Brukeren kan justere mellom «ingenting», «lite», «mye» og «alt».

Når programmet fanger opp ord som det har fått i oppgave å sensurere byttes det ut med en pipelyd, eller så dempes det fullstendig.

Intel har sammen med bedriften Spirit AI utviklet programvaren siden 2019. Et nesten ferdig produkt ble nylig vist frem på GDC 2021.

Det forklares at programvaren drives av Intels siste prosessorer og at det samarbeider med operativsystemet Windows for å kunne sensurere alle stemmeapplikasjoner. Dette kan bety at kun datamaskiner med Intels siste prosessorer for tilgang til sensurprogrammet.

– Mens vi forstår at løsninger som Bleep ikke kan ta bort problemet fullstendig, mener vi likevel at det er et steg i riktig retning. Vi gir spillere verktøy for å kontrollere sin opplevelse, sier Roger Chandler fra Intel under presentasjonen.

Programvaren kommer til å lanseres som beta-versjon en gang i løpet av året. Allerede nå finnes programvare som sensurerer brukernavn, skriftlig chattefunksjon og liknende.