Hjem Nyheter Interessen for BRICS vokser etter økonomisk turbulens

Interessen for BRICS vokser etter økonomisk turbulens

1

GEOPOLITIKK Argentina, Saudi-Arabia, Iran, Egypt og Thailand er noen av landene som har vist interesse for å anslutte seg til BRICS. Dette kom frem etter forrige ukes møte mellom BRICS-landene.

Ledere for de fem BRICS-landene Kina, Russland, Brasil, India og Sør-Afrika. Foto: Alan Santos/PRCC BY 2.0, via Wikimedia Commons.

Økonomisk samarbeid mellom Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika tiltrekker seg stadig flere. Dette ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS, som skriver om forrige ukes BRICS-toppmøte som ble ledet av Kina.

Land som er nevnt er Saudi-Arabia, Thailand, Egypt, Uruguay, Guinea og en rekke tidligere sovjetstater som allerede har nære bånd med Russland. To av de heteste kandidatene akkurat nå ser ut til å være Argentina og Iran, som formelt har søkt om medlemskap i BRICS.

Ifølge Nailya Yakovleva, sjef for Det russiske vitenskapsakademiets senter for politiske studier, er det naturlig for Argentina å bevege seg nærmere BRICS.

– Argentinas hovedargument for å bli med i BRICS er at man allerede har etablert tette partnerskap med alle organisasjonens medlemsland, noe som er grunnlag for fremtidig deltakelse. Samtidig kan Argentinas økonomi organisk passe inn i de fem landenes økonomiske strukturer, tilføre nye elementer og gi viktige bidrag – fremfor alt gjennom sitt kraftige agroindustrielle kompleks og betydelige mineralressurser, forklarer Yakovleva.

Samtidig besøkte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov nylig Teheran for å styrke landenes økonomiske samarbeid under de pågående sanksjonene fra Vesten.

Begge landene var enige om at USA bærer hovedansvaret for den økonomiske krisen verden står overfor og ble enige om å iverksette felles tiltak for å «nøytralisere vestlige sanksjoner».

Det ble også diskutert at Iran skulle slutte seg til andre økonomiske samarbeid, som den Eurasiske økonomiske unionen, der Iran i dag har status som «observatør», samt Shanghai Co-operation Organization. Ifølge Lavrov burde Irans integrering i disse organisasjonene «ikke drøye særskilt lenge».

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Kim Larsen
Kim Larsen
6 måneder siden

Må helt ærlig innrømme at eg aldri har hørt om brics.

Men om det handler om og løse seg fri fra USA så kjør på.