Hjem Nyheter Globalt Internasjonal opinionsundersøkelse: USA og «big tech» større trussel mot demokratiet enn Russland...

Internasjonal opinionsundersøkelse: USA og «big tech» større trussel mot demokratiet enn Russland og Kina

0

DEMOKRATI I vestlige medier pekes stater som Kina og Russland regelmessig ut som en trussel mot demokratiet. Globalt betraktes dog USA og «big tech» som større trusler.

Det er NGO-en Alliance of Democracies Foundation, AoD, som har gjennomført en stor internasjonal opinionsundersøkelse hvor 50 000 personer fra 53 forskjellige land har blitt spurt om trusselen mot demokratiet. AoD strever etter å «styrke demokrati og fritt marked» i verden og ble grunnlagt i 2017 av den tidligere generalsekretæren til Nato Anders Fogh Rasmussen.

Ifølge undersøkelsen, som ble gjennomført mellom februar og april og ble presentert i den liberale avisen The Guardian, mener 44 prosent av de spurte at USA truer demokratiet i sine egne land. 38 prosent er urolige for kinesisk innflytelse mens tallet for Russland er 28 prosent. The Guardian skriver:

Resultatene kan delvis speile meninger om USAs relativt store makt, men de viser også at hverken USA eller G7-landene kan påta seg rollen som forsvarere av demokratiet.

Landene som er mest negativt innstilte til USAs innflytelse er ikke helt overraskende USA og Kina, men deretter kommer europeiske demokratier ifølge The Guardian. Samtidig er det hos de såkalte europeiske demokratiene som propagandaen i media er mest aktiv i å svartmale Russland og Kina samt stille USA i et godt lys.

Den største enkelttrusselen mot demokratiet oppgis være økonomisk ulikhet (84 prosent). Hele 48 prosent mener at «big techs» makt er en trussel mot demokratiet i sine respektive land. I USA ligger dette tallet på 62 prosent, hvilket sannsynligvis kommer av at it-gigantene bedrev massiv valgpåvirkning under det amerikanske presidentvalget – noe som ble hyllet av medier og regjeringer i vesten.