Hjem Artikler Intervju med de løslatte aktivistene

Intervju med de løslatte aktivistene

INTERVJU: På torsdag ble endelig to av de tre varetektsfengslede aktivistene fra konfrontasjonen i Kärrtorp løslatt. Frihetskamp har vært i kontakt med Joakim Blixt og Peter Jusztin.

Løslatte aktivister.
Løslatte aktivister.
Intervju med Peter Jusztin

Velkommen ut i friheten kamerat! Hvordan går det med deg?
– Det går bra faktisk!

Ja, det er deilig å være løslatt?
– Ja virkelig, men det er allikevel med blandede følelser. Det er ufattelig trist at Emil fortsatt sitter varetektsfengslet. Det følte jeg i samme sekund som jeg fikk vite at Joakim og jeg skulle løslates og ikke Emil. Dystert faktisk.

Jo, det er klart. Tre måneder er ganske lenge. Har du rukket å akklimatisere deg enda?
– Jo, det har gått bra selv om det fortsatt føles ganske rart. I og med at jeg har sittet med fulle restriksjoner, uten kontakt med noen andre, så har man liksom stilt seg inn på at det er slik det skal være.

Har du hatt bra mens du har sittet i varetekt?
– Det har vært bra. Jeg har fått en utmerket støtte fra folk rundt om i landet i form av både brev og penger. Til og med fra folk jeg ikke engang kjenner. Jeg vil rette en stor takk til de som har stilt opp og hjulpet min familie da jeg ikke kunne være der.

Det har blitt satt opp mange bannere med teksten «Løslat heltene fra Kärrtorp» i det siste. Hvordan føles det å bli kalt en helt?
– Jeg ser ikke på meg selv som en helt. Alle som var på plass i Kärrtorp gjorde en bra jobb, men selvsagt er det flott å få en slik støtte.

«Løslat heltene fra Kärrtorp»
«Løslat heltene fra Kärrtorp»

Det har jo blitt skikkelig liv om hendelsen i Kärrtorp. Systemet har virkelig satset tungt, både via media og rettsvesenet. Hva har du å si om hele situasjonen? Kunne du ane at det her kom til å bli så stort når du ble pågrepet?
– Jeg er faktisk helt sjokkert! Når jeg ble pågrepet trodde jeg ikke engang at jeg ville bli varetektsfengslet. Jeg har fått sett litt på TV fra fengselet, men jeg hadde virkelig ikke forstått hvor stort det har vært. Nå har man i løpet av et døgn forsøkt å komme à jour.

Ja, og ikke bare i Sverige, men i hele verden…
– Til og med det? Ja, altså egentlig forstår jeg ikke hvordan det kunne bli slik. Det var ikke noe unikt eller noen særskilt spesiell hendelse. Vi har slåss med venstreekstremister tidligere. Ja, helt siden 20-tallet har nasjonalister og venstreekstreme vært i konflikt. Hvorfor gjorde de en så stor greie av det denne gangen?

Antagelig fordi de synes Motstandsbevegelsen vokser for raskt og så en mulighet denne gangen.
– Ja slik kan det være. I takt med at vi vokser møter vi nok hardere motstand.

Hvordan synes du rettssaken gikk?
– Kritikkverdig! Etterforskningen var ikke engang ferdig. Jeg skulle tro at det aldri i historien har blitt holdt en rettssak med en så ufullstendig etterforskning. Det merkes klart og tydelig at dette har vært en ekstremt politisk forhandling. Advokater og flere har også lagt merke til at det virker som store krefter har villet se oss dømte.

Södertörns tingsrätt.
Södertörns tingsrätt.

Våger du å tro på en frifinnelse?
– Noe voldsomt oppløp (våldsamt upplopp) var det absolutt ikke snakk om i Kärrtorp og det finnes ingen direkte bevis mot noen av oss. Sett ifra ett rent juridisk perspektiv skulle vi garantert bli frifunnet.

Dessverre tror jeg ikke at dere kommer til å få en helt juridisk basert dom. Jeg tror også at selv om jurymedlemmer og dommere var overbevist om deres uskyld, så må de kaste noen til hyenene. Noen må henges ut for å blidgjøre media.
– Dessverre har du nok rett i din analyse…

Kommer vi å få se deg gråte til EXPO nå?
– Hehe, nei jeg må nok skuffe dem.

Finnes det noe positivt med det hele?
– Ja, all oppmerksomhet som Motstandsbevegelsen har fått er bra og jeg opplever at vi alltid går sterkere ut av slike svartmalingskampanjer som denne. Jeg har også fått høre at vi har vokst en del takket være dette. Dessverre må visse i blant ofre sin frihet for at organisasjonen skal fortsette fremover.

Noe øvrig du vil tillegge?
– Ja, før eller senere kommer filmmaterialet fra rettssaken til å komme ut. Da kommer alle medias løgner til og knuses. I filmmaterialet ser man klart og tydelig at deres versjon av konfrontasjonen ikke stemmer overens med virkeligheten.

karrtorp_lop1_ny

Intervju med Joakim Blixt

Velkommen ut Joakim! Hvordan går det med deg?
– Jo, det er ganske bra. Jeg kom akkurat fra en bekjent som har oppdatert meg litt om hva som har blitt skrevet i media. Hvilken hets det har vært! Så mange løgner.

Jo, det har vært en hel del. Hvordan ser du på hele situasjonen omkring Kärrtorp og medias rapportering?
– Den 9. november demonstrerte vi til støtte for Gyllent daggry i Stockholm. Hundrevis av venstreekstremister angrep oss. Steiner og flasker haglet mot oss. Ingen av motdemonstrantene ble pågrepet og det var heller ingen overskrifter i media om deres angrep mot oss.

Hele medias rapportering om hendelsen i Kärrtorp er en forbannet løgn! Vi skal tydeligvis ha angrepet kvinner med barnevogner og pensjonister. Aksjonen var tiltenkt som en fredelig motdemonstrasjon, men vi rakk ikke en gang komme til torget før vi ble angrepet av svartkledde «antifascister». Dette bildet bekreftet også politimennene som vitnet i rettssaken.

Bilde fra støttedemonstrasjonen for Gyllent daggry i Stockholm.
Bilde fra støttedemonstrasjonen for Gyllent daggry i Stockholm.

Hvorfor tror du at media rapportere så ulikt fra disse to hendelsene?
– Vi vet jo hvilke som styrer media…

Hadde du ventet deg at media skulle gjøre en så stor sak ut av det hele?
– Absolutt ikke! Jeg antok at de ville forsøke å svartmale organisasjonen, men jeg trodde de hadde en litt høyere moral enn at de skulle henge ut folk og trakassere familiemedlemmer.

Mediahetsen omkring Kärrtorp har vært maximal. Tilogmed familiemedlemmer av de arresterte har blitt trakassert.
Mediahetsen omkring Kärrtorp har vært maximal. Til og med familiemedlemmer av de arresterte har blitt trakassert.

Føles det deilig å være ute nå da?
– Det er veldig deilig å være ute og det var gledelig å bli møtt av kamerater med en gang man ble løslatt!

Klart de møter opp når et par av heltene fra Kärrtorp blir løslatt! Hvordan føles det forresten å bli kalt en helt?
– Jeg er ikke enig i at jeg er en helt. Ettersom rødingene skulle demonstrere mot oss, så var det helt naturlig å dra dit for å argumentere mot dem. Det er alle mine kamerater som deltok i Kärrtorp som er helter!

Hvordan har tiden i varetekt vært?
– Det har vært ok, selv om visse av vaktene har vært mindre trivelige. De har kommet med kommentarer som at jeg kommer til å få minst fire-fem års fengsel og sarkastisk påpekt at de ville forsøke å finne et fengsel hvor jeg ikke skulle bli mishandlet. I slutten av desember ble dessuten varmen skrudd av i min celle i to dager. Jeg fikk aldri noen forklaring på hvorfor…

Hvordan har støtten fra utsiden vært?
– Jeg har fått mye støtte fra kamerater i hele landet. Brev og hilsener har kommet. Dog virker det som en del brev på mystisk vis har forsvunnet.

Hvordan synes du rettssaken gikk?
– Jeg synes det gikk bra. Politimennene bekreftet at venstreekstremistene angrep først og startet bråket. Jeg anser at sannheten fikk komme frem. Så får vi vel se hva dommen blir.

Tror du at det blir en rettferdig dom?
– Man kan jo håpe på det, men jeg har ingen store forhåpninger.

Finnes det noe positivt med alt dette?
– Ja, alle virker å være ved godt mot og kameratskapet styrkes av motgangen.

Hele situasjonen har dessuten resultert i en hel del medlemssøknader.
– Det var gledelig å høre!

Hvordan ser din nærmeste framtid ut nå?
– Jeg skal forsøke å ta igjen litt av den tid jeg har tapt med min sønn.

Har du noen hilsen til Frihetskamps lesere?
– Ja, jeg vil oppfordre folk å sende penger til snus. Emil sitter fortsatt i varetekt og kan man gjøre hans tilværelse litt bedre så er det bra.

Emil Hagberg taler på Aktivistdagene 2013.
Emil Hagberg taler på Aktivistdagene 2013.

Jeg vil takke de to intervjuede for at de tok seg tid til å svare på mine spørsmål til tross for at de akkurat har blitt løslatt fra nesten tre måneder i varetekt og dessuten har familier å ta vare på.