Hjem Nasjonal kamp Intervju/reportasje Intervju med en aktivist fra Gyllent daggry

Intervju med en aktivist fra Gyllent daggry

HELLAS: Frihetskamp har intervjuet en av Gyllent daggrys aktivister om lokalvalget som ble avhold forrige helg, samt søndagens EU-valg.

gyllene-gryning-aktivist-front_ny

Forrige helg var det lokalvalg i Hellas og nå på søndag skal grekerne avgjøre hvilke politikere som skal representerer dem i Europaparlamentet. Nordfront har vært i kontakt med Grigoris Georgitsopoulos, en aktivist fra Gyllent daggry som selv stilte opp i forrige helgs lokalvalg.

Kan du begynne med å fortelle litt om deg selv og hvordan du ble involvert i Gyllent daggry?

– Mitt navn er Grigoris Georgitsopoulos og jeg studerer ved den psykologiske avdelingen på det filosofiske fakultetet ved Aristotelesuniversitetet i Thessaloniki. Jeg har tjenestegjort som fallskjermjeger i spesialstyrkene og vært aktivist i Gyllent daggry i tre år. Jeg ble medlem ettersom Gyllent daggry representerer nasjonalismen i Hellas og er det eneste håpet for vår nasjons overlevelse.

Hva slags arbeide har du gjort for Gyllent daggry?

– Jeg har voktet våre lokaler, marsjer og demonstrasjoner. Jeg har distribuert mat og klær til fattige grekere og har donert blod til blodbanker for grekere. Utover dette har jeg skrevet artikler for hjemmesiden og vår avis, samt spredt vårt budskap gjennom våre kampanjer. Akkurat som dere marsjerer vi i grupper og deler ut flyveblader og gamle utgaver av vår avis.

Grigoris Georgitsopoulos nummer to fra høyre.
Grigoris Georgitsopoulos nummer to fra høyre.

Hva er din offisielle posisjon i partiet i dag?

– Jeg er bare et medlem av vår ungdomsorganisasjon og har samme oppgaver som mine kamerater.

Vi har ikke hørt så mye om deres ungdomsorganisasjon, kan du fortelle litt mer om den?

– Vår ungdomsbevegelse kalles Ung front og er bevegelsens spydspiss. vår politiske aktivisme er organisert og gjennomføres av våre ungdommer. Dagens medlemmer i Ung front er fremtidens ledere i organisasjonen. Vi bedriver politisk aktivisme, propaganda, ideologiske foredrag og kurs, fjellvandringer, trening, taler for yngre medlemmer og så videre. Ungdommen dagens og fremtidens Gyllent daggry.

Men du stilte opp i lokalvalget forrige helg?

– Ja, jeg var en kandidat i et av sentrale Thessalonikis kommunedistrikt.

Hvordan gikk lokalvalget?

– Det gikk bra for oss. 16,2 prosent i Athen, 11,1 prosent i regionen Attika og generelt en stor fremgang siden valget i 2012. Vi er det eneste partiet som vokser sterkere og sterkere for hver dag som går. I min by, Thessaloniki, fikk vi 7,7 prosent, mens i 2012 hadde vi kun 1 prosent. Jeg er veldig fornøyd med resultatet fra min by. Våre fiender, korrupte politikere og deres media var livredde etter valget. De kunne ikke tro at over en halv million grekere hadde stemt på en «kriminell nynazistisk organisasjon».

Kom du inn i ditt kommunedistrikt?

– Personstemmene er enda ikke telt opp, så vi får vente og se. Men det finnes en mulighet for det ettersom Ung front løftet meg frem i valgkampanjen.

Hvordan kjempet du og dine kamerater før lokalvalget i Thessaloniki?

– Akkurat som i de større byene i Hellas. Vårt fremste våpen var kampanjer på gaten hvor vi distribuerte gamle nummer av vår avis, samt flyveblader. Vi har gjort dette i de fleste boligområdene i byen og vi er mellom 50 og 100 aktivister hver gang. Vi organiserte også noen sammenkomster på hoteller slik at folk kunne komme og treffe oss og høre på hva i hadde å si ettersom media boikotter oss.

Er den folkelige støtten til Gyllent daggry sterkere i visse deler av Hellas enn andre?

– Vi er veldig sterke i Attika og spesielt i Athen og Peleponnesos, en veldig stor region sør i Hellas hvor blant annet den kjente byen Sparta ligger. I Athen og Attika er vi sterke ettersom horder av innvandrere har ødelagt området og sivilbefolkningens liv. Samtidig er det mye fattigdom der på grunn av politiske avgjørelser. Husk at Athen er hovedstaden i Hellas og Gyllent daggry ble grunnlagt der, så vi har mange aktivister som har vært med siden oppstarten akkurat der. Peloponnesos var også nasjonalistenes rede under geriljakrigen mot kommunistene i 1943 til 1949. Sist, men ikke minst kommer mange av de eldre medlemmene fra det området, blant annet våre ledere Nikolaos Michaloliakos og Ilias Kasidiaris.

Ilias Kasidiaris, Gyllent daggrys pressetalsmann.
Ilias Kasidiaris, Gyllent daggrys pressetalsmann.

Vi har hørt at Gyllent daggrys støtte generelt har økt siden 2012. Stemmer dette?

– Faktum er at vår bevegelse vokste veldig i 2010 og 2011. Tusenvis av nasjonalister og patrioter gikk med oss og arbeidet hardt før valget. Da fikk vi 426 000 stemmer (18 plasser og 6,92 prosent). Mange ble medlem i organisasjonen etter denne seieren.

Er det kommende EU-valget viktig for Gyllent daggry?

– Disse valgene er veldig viktige. Ikke bare for våre fengslede kamerater, men også ettersom valget til Europaparlamentet potensielt kan ødelegge regjeringen om det går dårlig for regjeringspartiene. Om Nytt demokrati får under 15 prosent og PASOK får 6-7 prosent betyr dette at regjeringen vil kollapse.

Hva er Gyllent daggrys mål for søndagens EU-valg?

– Vi har ikke noe spesielt mål, men 15 prosent av stemmene hadde vært et bra resultat.

Hvordan har partiet arbeidet under valgkampanjen for å nå sine mål?

– Situasjonen ligner den før valget i 2012. Vi har ikke penger til å betale dyre kampanjer og media inviterer oss aldri til debatter eller intervjuer, utenom et par mindre kanaler og i blant lokalmedia. Klistremerker, flyveblader, vår egen avis og Internett er våre viktigste kanaler for å nå ut med vårt budskap. Samtidig har vi hatt noen møter på hotell, samt møter i våre egne lokaler og offentlige plasser.

Vi har lest at noen av Gyllent daggrys kandidater til EU-valget er høyt dekorerte personer fra militæret. Kan du fortelle litt mer om disse? Er de nye medlemmer eller personer som har vært med lenge?

– De er nye medlemmer, veldig nye. De er sanne patrioter som har forstått hvor forræderske Hellas’ politikere har vært og tror på oss og vår sak. Jeg har truffet general Eleftherios Sinadinos da jeg tjenestegjorde i militæret. Han var høyeste sjef for spesialstyrkene og jeg fikk et godt inntrykk av ham.

Media rapporterte tidligere om at Gyllent daggry har en sterk støtte blant politiet og militæret. Stemmer dette?

– Vi hadde aldri politiets støtte før. Tvert imot så pleide de å vanskeliggjøre vår kamp på både lovlige og ulovlige måter. Men i løpet av de siste valgene så har det vist seg at i visse områder så har vi 50 prosent av politiets stemmer. Det betyr at de vanlige politifolkene liker oss, men allikevel må adlyde sine sjefer. I militæret har vi en del støtte, men de fleste som støtter oss er langt nede i hierarkiet.

Vi har fulgt nøye med på forfølgelsen av Gyllent daggry helt siden flere av lederne ble arrestert ifjor. Kan du oppdatere oss om siste nytt?

– Fem parlamentsmedlemmer er fortsatt fengslede i påvente av rettssak og rundt 50 aktivister er også fengslet på falske anklager. Rettssakene begynner aldri ettersom påtalemyndighetene vet at bevismaterialet ikke duger.

Når og hvorfor har 50 aktivister blitt arrestert?

– De fleste ble pågrepet for å ha vært med i en «kriminell organisasjon». Noen av de er også mistenkte for å ha angrepet antifascister, samt et angrep mot en innvandrerbutikk.

Giorgos Fountoulis og Manolis Kapelonis.
Giorgos Fountoulis og Manolis Kapelonis.

En annen sak man ikke har hører så mye om lenger er drapet på Giorgos Fountoulis og Manolis Kapelonis. Har du noen nyheter om dette? Har gjerningsmennene blitt pågrepet enda?

– De kommer ikke til å bli pågrepet før vi har makten. Politiet gjør ikke engang noen ordentlig etterforskning.

Siste spørsmål: Det er åpenbart at det finnes krefter som ønsker at Gyllent daggry skal bli forbudt. Tror du at de kommer til å lykkes og hvordan er greske nasjonalister forberedt på å håndtere en slik situasjon? Vi har hørt om at man har planer om å grunnlegge et nytt parti i et slikt tilfelle. Stemmer dette?

– Ja, vi har grunnlagt et nytt parti, men det virker ikke som vi behøver det. Gyllent daggry stiller opp i valget på søndag. Gyllent daggry vil bli en av de store vinnerne. Hyll Seier!