Hjem Artikler Intervju med en russisk nasjonalist

Intervju med en russisk nasjonalist

RUSSLAND: Frihetskamp har intervjuet Stanislav Vorobjev, leder for Den russiske keiserlige bevegelsen, om deres engasjement i Ukraina-konflikten og deres syn på Russlands nåværende regime.

Russian_Imperial_Movement-640x337

Den russiske keiserlige bevegelsen er en nasjonalistisk organisasjon som har flere medlemmer som kjemper i Ukraina på separatistenes side. Frihetskamp har vært i kontakt med organisasjonens leder, Stanislav Vorobjev, for å blant annet stille spørsmål om deres organisasjon og deres syn på konflikten i Ukraina.

Dere har en separat organisasjon som kjemper i Donetsk? Kan du fortelle litt om den?

– I år 2008 dannet vår organisasjon, Den russiske keiserlige bevegelsen, en paramilitær gren ved navn Den keiserlige legion. Den keiserlige legion arrangerer regelmessig skytetreninger og kurs i militær taktikk for aktivister i organisasjonen.

Hva gjør deres aktivister i Ukraina?

– Da det ble åpenbart at Kiev-regjeringen planla fullskala-krig i Donetsk, startet Den keiserlige legion å danne militære grupper med frivillige for å delta i stridene for Novorossija (Nye Russland, red.anm.). På det nåværende tidspunktet finnes det medlemmer fra Den keiserlige legion i både Donetsk og Luhansk.

Stanislav Vorobjev
Stanislav Vorobjev

Hjelper Den russiske føderasjonen på noen som helst måte Novorossijas armé?

Vladimir Putins regime er en femte kolonne. Det rådfører seg alltid med USA og tar ingen avgjørelser uten deres tillatelse. Konfrontasjonen mellom Russland og Vesten er et røykteppe som savner innhold. Liberaler blir fremstilt som Putins opposisjon, når de egentlig sponses helt og holdent av Kreml.

Både «ukrainske» og «russiske» oligarker strever etter kontroll over Donetsk, noe som vil umuliggjøre dets selvstendighet. Hvordan ser dere på situasjonen? Hva vil russiske nasjonalister tjene på at Novorossijas armé seirer?

– I beste fall får vi et fritt uavhengig land – Novorossija. Vi tviler dog sterkt på at dette blir tilfelle. Ellers får russiske nasjonalister stridserfaring og et utvidet sosialt nettverk.

Hvordan ser dere på fremtiden til Donetsk og dets relasjon til Ukraina?

– Russlands regime vil forsøke å tvinge Donetsk til å tilhøre Ukraina i en eller annen form. Det vil si, med mer eller mindre selvbestemmelse.

Hva synes dere om Putin?

– Vi liker ham ikke. Han er USAs marionett, og dette anser også alle våre kamerater. Det fines dog visse naive personer, blant annet i Novorossija, som ser på ham som en helt og en befrier. Slik er dog ikke virkeligheten.

Har dere noen gang kjempet side om side med kommunister? Hvis ja, hvordan har dere blitt enige?

– Det er høyst usannsynlig at det finnes kommunister i Novorossijas armé. De finnes sikkert på Internett, men vi så aldri noen kommunist stride.

Mange nasjonalister i vest synes det er veldig merkelig at Novorossija bruker antifascistisk retorikk og antifascistiske symboler. Hva synes dere om antifascisme?

– Antifascistisk retorikk er noe som Russland har påtvunget Novorossija. Vi så selv aldri noen antifascistiske symboler. I Novorossija oppfattes antifascisme som anti-Ukraina i og med at nasjonsløse ukrainere kalles for fascister. Antifascistisk propaganda kommer fra Kreml.

Hvordan ser Novorossijas armé ut, rent etnisk?

– Arméen består av 90 prosent etniske russere og 10 prosent øvrige, som oftest anser seg selv å være russere.

Blant medlemmene i den frivillige ukrainske bataljon Azov finnes det også svensker. Hva synes dere om det?

– Om det finnes svensker i bataljon Azov så er det forrædere av nasjonalismen uansett hva de velger å kalle seg. De har valgt en side som savner nasjonal forankring og moral. Ukrainas regime i Kiev søker seg til det dekadente EU med skjeggete kvinner, sodomi og politisk korrekthet. Det er det svenskene i Azov kjemper for.

Film fra en av Den keiserlige legions treninger: