Hjem Artikler Intervju med en ukrainsk revolusjonær nasjonalist

Intervju med en ukrainsk revolusjonær nasjonalist

REPORTASJE/INTERVJU: Det er blitt skrevet mye om situasjonen i Ukraina den seneste tiden. Vestlig media har forsøkt å fremstille demonstrasjonene som pro EU og i mot regjeringen og Russland. Hva er den faktiske situasjonen? Hvorfor gjør de opprør og protesterer? Vi har vært i kontakt med Denis Kovalev, en ukrainsk nasjonalist og revolusjonær, for å få en oppdatering om situasjonen.

112

I nordiske medier får man ofte inntrykket av at protestene i Ukraina er for EU og imot regjeringen i Ukraina og Russland. Hva er det egentlig som motiverer dere?

– Fra starten av november har kun ukrainere og radikale nasjonalister vært aktivt involvert i protestene. Vårt mål er å kjempe imot diktaturet og å bruke massedemonstrasjonene for å fremme våre interesser for den ukrainske nasjonen. Det er derfor ukrainske nasjonalister gikk med. Det ukrainske regimet tillater ikke oss å leve – så vi vil ikke la det styre!

Til å begynne med, fra rundt 21. til 30. november, var demonstrasjonene og protestene pro-EU, ettersom de fleste ukrainere vil leve i et europeisk land med lover, menneskerettigheter, å kunne reise til andre land, og så videre. Men tidlig på morgenen den 1. desember renset «Berkut», militærpolitiet, Uavhengighetsplassen i Kiev på en svært kynisk måte. Mange demonstranter, blant annet flere hundre unge studenter, løp inn i St. Mikaels kirke. «Berkut» mishandlet og avfyrte skudd mot dem. Dette skjedde på steder hvor det ikke var noen overvåkning.

Flere tusen ukrainere har forsøkt å storme president Viktor Yanukovych sin administrasjon i Kiev, men ledere fra den pro-EU og liberale opposisjonen, som blant annet Arsenij Jatsenjuk og Vitalij Klitsjko, har beskyldt disse for å være «provokatører». Siden dette har demonstrasjonene gått fra pro-EU-protester til en nasjonal revolusjon. Endringene har funnet sted fra tidlig i desember til midten av januar.

Den 19. januar gav nasjonalistene en gyllen mulighet. Etter to måneder med demonstrasjoner med lite fremgang, ledet av den pro-EU og liberale opposisjonen, innså mange at i stedet for å lytte til politikernes «vakre ord» burde de heller støtte de som stod for reell revolusjonær forandring i landet. Mange demonstranter gikk med i nasjonalistenes rekker og massedemonstrasjoner fulgte. Etter demonstrasjonene begynte gangster-regimet til Yanukovych å prate om forhandlinger. Å tro på at forhandlinger skulle løse noe, er dog idioti. Det eneste språket det kriminelle regime forstår er en nasjonal revolusjon!

25-460x306

Hva motiverer nasjonalistene til å delta i demonstrasjonene?

– Veldig mange nasjonalistiske organisasjoner deltar som for eksempel Tryzub, Sosial-nasjonal forening, UNA-UNSO og så videre. Det er også mange fra fotballmiljøet som har gått med oss. Mange organisasjoner og bevegelser som har gått sammen og slåss for et felles mål. Nå er de revolusjonære nasjonalistene en av hovedaktørene i demonstrasjonene. Vårt hovedmål er nasjonal revolusjon og å styrte det nåværende kriminelle regimet i Ukraina.

32-460x306

Hva hender etter demonstrasjonene?

– Interessant spørsmål. Vår kamp går til neste nivå, og akkurat nå må vi ukrainere bruke alle tilgjengelige og nødvendige metoder og verktøy for å vinne over fienden. Enten vinner vi, eller så går vi under! Ukrainske nasjonalister henvender seg nå til alle opposisjonspartier, foreninger, aktivister og ukrainere generelt til å bistå oss i vår kamp. For å tydeliggjøre hva vi vil, så har vi har utarbeidet et klart og tydelig politisk program som vår kamp er basert på:

1. Vårt mål er å kjempe på vegne av den nasjonale revolusjonen. Vi vil styrte det kriminelle regimet og dets strukturer og erstatte de med et nasjonalt demokrati hvor alle ukrainere vil være garantert frihet, rettferdighet og sosial hjelp.

2. Anerkjenne at det eksisterende ukrainske regimet har mistet all autoritet og legitimitet. Å oppfordre folk til å boikotte alle dets avgjørelser og handlinger.

3. President Yanukovych og Azarov-regjeringen er okkupanter og deres avgjørelser har ingen makt i Ukraina.

41-460x315

4. Rettsvesenet, innenriksdepartementet, sikkerhetspolitiet, justisdepartementet og så videre arbeider ikke for folkets interesser, men tjener kun det kriminelle regimet og har derfor ingen legitimitet.

5. Regimet er operativt som følge av penger som blir tilført statsbudsjettet i form av skattepenger fra ukrainere. Å betale skatt er en dødssynd og må opphøre med en gang.

6. Den revolusjonære regjeringen må bygge opp et lederskap og avholde et nasjonalt møte i Kiev. Mange av byens administrative bygninger er allerede okkupert av demonstranter.

7. Avholde nasjonalt valg, samt valg av borgermester og byråd i Kiev.

8. De revolusjonære må være i stand til å forsvare og angripe. Dette skal bygges ut ifra nasjonalgarden, som styrer de revolusjonære væpnede styrker, sikkerhetspoliti- og polititjenester. Etter revolusjonen vil medlemmer av nasjonalgarden få både privilegier og rettigheter og ikke minst adekvat forsikring. Deres velferd og sikkerhet skal ivaretas.

9. Begynne prosessen med å ta over de forskjellige provinsene i Ukraina.

10. Et revolusjonært skattesystem for å betjene den nye administrasjonen. Verdenssamfunnet må anerkjenne den nye ukrainske regjeringen og den revolusjonære komité.

11. Fienden må bli identifisert. Alle som undertrykker revolusjonen og forsøker å omgjøre den til endeløse diskusjoner og «fredssnakk» må anses som fiender. Fiendtlige handlinger og forrædere må straffes. Kompromisser inngås ikke med fienden!

Hvordan har politiet behandlet demonstrantene?

– I desperasjon handler det kriminelle regimet kynisk. Yanukovych bruker unge menn som kanonføde. Menn som ufrivillig har måttet tjenestegjøre i militæret, blir satt som levende skjold mellom opprørere og regimet. Bakom kanonføden står «Berkut», profesjonelt trente svin som autoritetene bruker i kampen mot folket.

51-460x305

62-460x306

Takk for intervjuet!

– Ingen årsak!

Denis Kovalev – Ukrainsk nasjonalist!

PS! Spre denne videoen!