Hjem Nyheter Norden Intervju med ex-transen Emelie som angrer “kjønnsbyttet”

Intervju med ex-transen Emelie som angrer “kjønnsbyttet”

KJØNNSDYSFORI Den svenske høyreprofilen Ivar Arpi har intervjuet transekritikeren Emilie Köhler som etter selv ha forsøkt bytte kjønn kom frem til at det ikke var en god løsning på hennes problem.

Ivar Arpi.
Foto: Bengt Oberger (CC BY-SA 4.0.

På søndag intervjuet Ivar Arpi ex-transen Emilie Köhler i podkasten «Rak höger». Köhler ble født kvinne, men følte seg maskulin og fikk for seg at hun var mann, hvilket ledet til at hun begynte å leve som trans og da forsøkte å bli en mann blant annet ved å gjøre mastektomi. Etter å ha vært trans i fire år ga Köhler opp da det ikke fungerte og begynte å «detransisere» seg tilbake til kvinne.

En sak som løftes frem i intervjuet er at kjønnskorrigering ifølge flere studier som Arpi lenker på sin Substack oftest ikke gjør kjønnsbytterne lykkelige. Köhler tar opp dette flere ganger i programmet.

Köhler forteller også i intervjuet hvordan hun selv kom til innsikten om dette under sin egen transisjon da hun kom i kontakt med andre som allerede hadde gjennomgått prosessen.

Samtidig som Köhler er kritisk til helsevesenets kjønnskorrigerende behandlinger og den underliggende ideologien om kjønnsidentitet virker hun generelt å være enig i den vanlige venstrekritikken mot kjønnsroller som et problem. Köhler virker å mene at om kjønnsrollene ikke eksisterte ville de kjønnsforvirrede ikke føle seg like dårlig over å ikke leve opp til de etablerte normene og heller ikke få det for seg at de vil føle seg bedre av å forsøke å fysisk bytte kjønn.

Köhler medvirket også i Uppdrag gransknings «Tranståget» som ble publisert i november i fjor og har blitt en slags talsmann for den voksende gruppen som angrer på at de tidligere hoppet på det toget.