Hjem Artikler Intervju med moren til politisk fange i USA

Intervju med moren til politisk fange i USA

INTERVJU Frihetskamp har intervjuet Evelyn Hutcheson, moren til den politiske fangen Matthew F. Hale, som for tiden soner en dom på 40 år i et av USAs mest beryktede fengsler på grunn av sin politiske aktivisme.

Den 45 år gamle advokaten og lederen Matt Hale.
Kan du fortelle litt opp din sønns oppvekst og hvordan han ble en politisk aktivist?

Min sønn Matt Hale (fullt navn Matthew F. Hale, red. anm.) var en helt vanlig gutt som spilte baseball som ung. Han startet tidlig å ta fiolinleksjoner og utviklet etter hvert en sterk forkjærlighet til å spille fiolin. Han var en ivrig leser. Å lese var hans andre kjærlighet. Allerede ved en alder av tolv var Matt veldig interessert i vår hvite historie. Han leste alt han kunne og fikk tidlig sterke meninger og ble etterhvert en pro-hvit aktivist. Hans plan var å ta advokatutdanning slik at han kunne kjempe for lovlige forandringer i vårt rettssystem og således beskytte hvite interesser. Men på grunn av hans politiske meninger og aktivisme ble han nektet sin advokatlisens da han var ferdig med utdannelsen.

Hva er The Creativity Movement, organisasjonen som Matt er leder av?

The Creativity Movement er en religiøs bevegelse som følger religionen Kreativismen. Det er en religion som først og fremst holder fast ved de evige naturlovene og handler om å spise rent og organisk, leve separat fra andre raser, samt det å være lojal til den hvite rase. Den religiøse bevegelsen ble startet i USA i 1973 av Ben Klassen og har siden utviklet seg til en internasjonal bevegelse.

Hva var det som førte til hans arrestasjon og senere fengselsdom?

Matt ble uskyldig dømt til 40 år i fengsel på grunn av falske påstander fra en FBI-informant. Matt ble pågrepet helt plutselig i 2004 i tinghuset i Chicago der han var tilstede i forbindelse med anken i en sak angående varemerke.

Kan du fortelle om omstendighetene under rettsaken og hvorfor du tror dette var en politisk motivert dom?

FBI fikk en informant, Tony Evola, til å ta opptak av samtaler med Matt over en toårsperiode, der informanten forsøkte å få Matt til å be ham om å drepe spesifikke personer, inkludert en føderal dommer. Opptakene ble presentert under rettssaken, men ikke en eneste gang spurte Matt informanten om å drepe noen. Aktor i saken hadde også vært en FBI-agent før han ble aktor og det er helt tydelig at FBI og aktoratet jobbet sammen for å felle min sønn. Matts egen advokat mislyktes også totalt i å forsvare ham.

Hele rettsaken var en skam. Matt hadde blant annet rett til å være tilstede for hele juryvalget, men fikk bare muligheten til å være der halvparten av tiden. Informanten hadde også blitt betalt nærmere 650 000 norske kroner for å lyve under rettsaken i tillegg til å lage de hemmelige opptakene. Når han under kryssforhørene ble spurt om Matt hadde bedt ham om å drepe noen, sa Evola at han ved ett tilfelle hadde spurt Matt og at han da hadde nikket «ja».

På grunn av dette vitnemålet alene ble Matt funnet skyldig og i 2005 dømte dommeren han til 40 år i fengsel ved å bruke straffeparagrafene som blir brukt til å dømme terrorister. Juryens formann har senere uttalt at han ignorerte dommerens påbud om ikke å lese om Matt i avisene eller følge saken på TV. Han fortalte også om en episode der han i panikk hadde reist hjem etter å ha blitt valgt inn i juryen, fordi han var redd for at noen av Matts tilhengere skulle komme og drepe han eller hans homofile samboer. Det er altså ingen tvil om at juryen var partisk da de dømte Matt. FBI og den amerikanske regjeringen fant altså en måte å bringe min sønn til stillhet fordi de var redd for hva han representerte. Sannheten er at det ikke ble fremlagt et eneste bevis i rettssaken og at Matt aldri begikk en forbrytelse.

Hvordan har Matt blitt behandlet mens han har sonet sin fengselsstraff og hvordan takler han isolasjonen?

Matt har sonet ved ADX Florence i over elleve år. Fengslet er et høysikkerhetsfengsel som blant annet huser USAs mest voldelige kriminelle, mafiamedlemmer og terrordømte som anses å være ekstremt farlige og en trussel mot landets sikkerhet. De innsatte sitter i total isolasjon i sine eneceller 23 timer i døgnet. Han ble overført til Terre Haute fengselet i juni 2016 hvor han fikk sone med andre innsatte, men etter tre måneder ble han anmeldt for å ha bedt en annen innsatt å sende meg en pressemelding via et brev, en pressemelding som han allerede hadde sendt til meg ved en tidligere anledning, og som fengselet hadde godkjent og sendt videre til meg.

Han ble deretter sendt til isolasjonsfløyen der han ble gitt lite mat og led i over seks måneder før han ble sendt tilbake til ADX Florence igjen. Der får han iallefall muligheten til å bestille sunn mat fra fengselskiosken. Matt ønsket egentlig aldri å forlate Florence. Han takler isolasjonen bra fordi han er opptatt av å kjempe for sin frihet, skrive bøker og kjempe for å få lov til å følge sitt religiøse kosthold mens han soner i fengsel. Det er derfor han har gått til et søksmål mot det amerikanske fengselsvesenet. Søksmålet handler om hans rett til å følge sin religiøse diett akkurat som andre innsatte som for eksempel muslimer.

Matt Hale fra innsiden av en amerikansk gulag der han sitter i total isolasjon 23 timer i døgnet.
Hva har overrasket deg mest med systemets behandling av Matt?

Ingenting rundt saken med Matt har overrasket meg. Vårt rettssystem er korrupt! Jeg har lært at det finnes virkelige kriminelle som er med og styrer vårt rettssystem. Jeg har også lært at advokater noen ganger har en viss forståelse og avtale med retten om hva utfallet i en rettsak må være før den i det hele tatt settes i gang.

Kan du fortelle litt om Matts pågående søksmål mot det amerikanske justisdepartementet?

Matts søksmål fortsetter og justisdepartementet har gjort alt de kan for å forhindre saken, mens Matt kjemper for å få lov til å forfølge den. Matt vil ha sin rett til å utøve sin religion, retten til å rådføre sine tilhengere gjennom posten uten å bli straffet for det og retten til å ha sitt religiøse kosthold etc.

Hvordan har forholdet som mor og sønn utviklet seg siden han ble en politisk fange? Har dine egne politiske meninger endret seg i løpet av denne tiden?

Jeg har blitt vekket til det faktum at vi har et korrupt rettssystem. Jeg har også blitt mer bevisst på ødeleggelsen av den hvite rasen. Jeg legger merke til de hvite forrædere som bor blant oss. Mitt forhold til Matt har styrket seg, og min kjærlighet og respekt for ham er uendelig.

Hva er din mening om det nåværende Amerika og om det pågående folkeutbyttet i Europa?

Jeg er veldig opptatt av vårt Amerika, og dessuten hvite mennesker verden rundt. Jeg mener at ethvert land har rett til å beskytte sine grenser og stoppe inntrengere. Hvis folk ikke våger stå opp og tale imot, vil vi som et folk gå tapt for alltid. Å spille helt på internett gjør lite for vår rase. Våre skattepenger blir brukt på ulovlige innvandrere, offentlig stønad hjelper til at fremmede føder flere barn enn oss, skolene er overfylt og lærerne klarer ikke å gjøre jobben sin fordi de er overveldet. Vi holder på å bli en minoritet i vårt eget land, akkurat som Matt forutså da han var tenåring.

Fortell om bøkene Matt har skrevet og hvor de kan kjøpes?

Matt har skrevet to bøker og jobber med sin tredje. «Ending White Slavery» og «Racial Loyalist Manifesto», som kan bestilles HER.

Hale ved godt mot til tross for å ha blitt dømt til fengsel på grunn av falske påstander uten konkrete bevis.
Tusen takk for intervjuet, har du noen siste ord til våre lesere?

Ja, jeg vil be alle som leser dette om å besøke vår hjemmeside for mer informasjon og oppdateringer om saken til Matt.