Hjem Artikler Intervju med partimedlemmet Sofie

Intervju med partimedlemmet Sofie

0

INTERVJU Det svenske partimedlemmet Sofie krysset nylig grensen til Norge og ble trakassert av tolltjenestemennene. Frihetskamp har intervjuet henne om opplevelsen ved grensen.

Sofie og den norske aktivisten på demonstrasjon i Finland.
Sofie og den norske aktivisten på demonstrasjon i Finland.

Ettersom Den nordiske motstandsbevegelsen er en pan-nordisk organisasjon med aktive grener i Norge, Sverige og Finland er det ikke uvanlig at våre medlemmer krysser grensene for å bedrive aktivisme eller besøke kamerater og familie. Det svenske partimedlemmet Sofie krysset nylig grensen mellom Norge og Sverige og ble trakassert av tolltjenestemennene. Frihetskamp har intervjuet henne om opplevelsen ved grensen.

Hei Sofie. Du er på besøk i Norge. Kan du fortelle hvorfor du er her?

– Hei. Jeg er i Norge for å besøke min kjæreste som er aktivist i Motstandsbevegelsen.

Du fikk litt oppmerksomhet da du skulle passere grensen. Hva var det som skjedde?

– Bussen ble stoppet ved grensen for rutinekontroll. Allerede før tollerne gikk inn i bussen så reagerte jeg på at de kikket på meg gjennom vinduet. De diskuterte noe seg imellom og virket interessert i meg. Vel på bussen krevde de legitimasjon fra alle passasjerene og spurte hvor de skulle. Etter at alle var kontrollert returnerte de til meg og gjorde en mer grundig utspørring. De lurte på hvorfor jeg var i Norge og hvor lenge jeg har tenkt å bli.

Så ingen andre en du ble stilt samme spørsmål?

– Nei. Bare jeg.

Var det personer på bussen som så ut til å ha ikke-europeisk opphav?

– Ja. Det var flere passasjerer på bussen som hadde litt mørkere hudfarge enn meg.

Hvorfor tror du at det bare var du som fikk den typen av oppmerksomhet?

– Mitt politiske engasjement kan være en grunn. Jeg er aktivt partimedlem i Sverige siden tre måneder tilbake.

Kan man se på deg hvilken politisk overbevisning du har? Snauklipt med hakekors tatovert mellom øynene? Bomberjakke og Dr. Martens?

– Haha. Nei, jeg er en helt vanlig svensk jente på nitten år.

Men er det sannsynlig at tollvesenet og politiet i Norge kan ha visst om ditt engasjement og at du var på vei?

– Vi ble stoppet av politiet da vi i svenske Rede 1 var på vei til demonstrasjonen i Tammerfors i Finland. Da måtte vi alle vise legitimasjon. Da jeg kjøpte bussbilletten til Norge oppgav jeg navnet mitt.

Du har ingen ferdigheter som kan utgjøre en trussel mot rikes sikkerhet?

– Ikke som jeg vet.

Ingen våpentrening i Russland eller langt rulleblad?

– Haha. Ikke som jeg kan huske.

Kanskje du ser truende ut? Av typen som ser ut til å besitte et stort voldspotensial?

– Jeg er 158 cm. og veier 46 kg. så det har jeg vanskelig for å tro.

En slik hendelse kan oppleves som veldig ubehagelig. Betyr dette at ditt forhold med den norske aktivisten er over nå?

– Nei absolutt ikke. Jeg er veldig glad i ham.

Vil du noensinne besøke ham i Norge igjen eller blir det så at han må besøke deg i Sverige?

– Min største drøm er å flytte til Norge slik at vi kan være sammen. Men frem til da så kommer vi selvfølgelig til å møtes på begge sider av grensen.

Det var fint å høre. Du vil bli et velkomment tilskudd til den norske grenen av Motstandsbevegelsen. Er det noe du vil hilse til Frihetskamps lesere?

– Frihetskamp gjør en fantastisk jobb for Norge og Norden og jeg er stolt over å være en del av Den nordiske motstandsbevegelsen. Hill seier!