Hjem Nasjonal kamp Aktivisme INTERVJU: Skulle granske Expressen – ble pågrepet

INTERVJU: Skulle granske Expressen – ble pågrepet

 SVERIGE  Frihetskamp har vært i kontakt med Anders Rydberg, en av de journalister som ble pågrepet utenfor Expressens redaksjon på fredag og løslatt på søndag.

Anders Rydberg taler i Nyköping 2014.
Anders Rydberg taler i Nyköping 2014.

Fredag i forrige uke dro tre Nordfront-medarbeidere til Expressens redaksjon for å forsøke å intervjue David Baas eller andre journalister som har vært innblandet i Expressens hets- og uthengningskampanje om Motstandsbevegelsen. Dette da vi anser at «journalister» som driver innvandringskritikere til selvmord og henger ut nasjonalistiske kvinner med navn og bilde, slik at visse av de mister jobben, samtidig som de skjuler identitetene til afrikanske gruppevoldtektsmenn, har et og annet å forklare til allmennheten.

Å stå til ansvar for sine handlinger, ville dog ikke Expressen, som i stedet kontaktet politiet. Noe som resulterte i at samtlige ble pågrepet på stedet. Både Expressen, Expo og andre medier har etter dette høylydt beklaget seg over dette og ment at Motstandsbevegelsen og Nordfront truet Expressen, samt sammenlignet hendelsen med angrepet i København i helgen.

Frihetskamp har vært i kontakt med Anders Rydberg for å ta rede på litt detaljer. I tillegg til å være medarbeider for Nordfront, er Rydberg også gruppesjef i Motstandsbevegelsen og aktiv i organisasjonens mediagruppe, hvor han blant annet filmer og redigerer film.

Hei og velkommen ut! Er alt bra med deg og de andre som ble pågrepet?

Takk! Joda, vi har det bra.

Kan du fortelle for våre lesere hva som var planen på fredag?

Vårt mål med besøket var å granske og konfrontere de journalistene som har gransket oss og som henger ut uskyldige kvinner.

Hvordan hadde dere planlagt å granske Expressens journalister?

Konfrontere dem, henge ut deres adresser og så videre. Altså samme sak som de har gjort med blant annet privatpersoner som har kritisert masseinnvandringen.

Hva mener du med «konfrontere» og hvordan hadde dere tenkt til å dokumentere dette?

Vi hadde tenkt til å stille de spørsmål og spille inn svarene med diktafon og kamera om mulig. De journalistene er jo ikke akkurat lett tilgjengelige, fremgangsmåten ble diktert av situasjonen kan du si.

Hva hendte når dere kom frem til Expressens redaksjon da?

Batteriet på bilen sluttet å fungere, så vi var nødt til å kjøpe et nytt. En dro for å kjøpe batteri, mens resten stod igjen ved bilen ettersom den var dumt parkert.

Etter en stund merket vi at både den russiske ambassaden og Expressens medarbeidere holdt oss under oppsikt, men på grunn av batteriet så kunne vi ikke dra derifra.

Expressens uthengning av de «svenske nazistkvinnene».
Expressens uthengning av de «svenske nazistkvinnene».

Hvor langt fra redaksjonen stod dere parkert, og hva hendte så?

Vi stod cirka 80 meter fra inngangen. Etter en time så dukket det opp en politibuss og spurte hva som hendte. Jeg forklarte at vi hadde bilproblemer. På dette tidspunktet hadde en kamerat ankommet med bil for å bistå oss med bilen. Politiet søkte så igjennom begge bilene. De fant tre kniver, og jeg ble mistenkt for brudd på knivloven.

Etter dette var avklart fortalte politimannen at vi snart kunne få reise derifra, men da dukket det opp to politibiler til. Disse politifolkene var ikke like forståelsesfulle som de første, og ville at vi skulle pågripes, men kunne dog ikke motivere en slik pågripelse.

Etter cirka en time til med venting, så dukket det opp enda en politibil, med noen slags sjef i. Jeg spurte politimennene hvem det var og de svarte noe sånt som «sjefenes sjef». Han bestemte at vi skulle tas med til avhør.

Oppførte dere dere truende eller? Hvorfor dukket politiet opp i det hele tatt?

Nei, det gjorde vi ikke og vi er ikke mistenkte for det, men for å gjennom «klær og bevegelsesmønster ha gjort oss skyldige til trussel mot gruppe». Dette til tross for at vi ikke hadde på oss noen klær med nasjonalistiske merker eller lignende. Det som gjorde at vi ble pågrepet var knivene i bilen, som ifølge politiet betydde at vi skulle angripe Expressen-journalister.

Andre medier har rapportert at politiinnsatsen var omfattende. Var det mange politifolk på plass?

Ja, til slutt var det syv eller åtte politibiler der. Men tre av bilene kom bare for å transportere oss til stasjonen.

Hva hendte etter dere ble pågrepet?

Vi ble jo aldri pågrepet, men tatt med til avhør og etter åtte timer ble vi pågrepet.

Hvor mange avhør måtte dere igjennom, og hva sa politiet under avhørene?

Jeg måtte igjennom to avhør og de spurte om alt mulig. Jeg forklarte bare at bilen hadde stoppet og at vi var der for å granske de som gransker oss. Resten av spørsmålene besvarte jeg med «ingen kommentar», slik at avhørene var ikke særskilt lange.

Når ble dere løslatt?

Klokken fem på søndag ettermiddag. Etter cirka to døgn.

Var det noen som synes det var slitsomt/plagsomt å sitte arrestert?

Nei, det tror jeg ikke, men jeg kan jo bare svare for meg selv og jeg hadde i hvert fall ingen problemer med det.

Stemmer det at politiet beslagla kameraer og biler?

Ja det stemmer. Politiet beslagla et videokamera, et systemkamera, en diktafon og to biler, samt mobiltelefoner og de nevnte knivene.

Ble det også utført husransakelser hjemme hos dere mens dere satt arrestert?

Ja, men ikke hos meg. Politiet fant ikke min adresse sa de.

Hva sier advokatene om saken?

Min advokat sa at om jeg blir dømt for noe som helst etter denne hendelsen, så bør jeg bytte ut ham med en gang.

Kommer dette å hindre oss fra å granske Expressen tror du?

Absolutt ikke, vi fortsetter å granske og mens jeg satt arrestert fikk jeg tid til å utforme mange nye planer.

Frihetskamp takker Anders Rydberg for intervjuet og arbeidet med å granske Expressen.

Les også:
Nordfronts journalister skulle granske Expressen – ble pågrepet
Expressen henger ut «nazist-kvinnene»
Svensk avis henger ut ledende personer i Motstandsbevegelsen
Hallo Expressen – dere glemte meg!