Hjem Historie Dagens historiske Invasjonen av Norge

Invasjonen av Norge

20

HISTORIE Den 9. april 1940 innledes «Operation Weserübung» og tyske styrker invaderer Danmark og Norge.

640px-German_soldiers_in_Oslo_9_April_1940_ny

Etter britiske provokasjoner i norsk farvann i begynnelsen av april 1940, virket den norske regjeringen motvillig til å forsvare sin nøytralitet. Alle indikasjoner pekte dessuten på en nærstående alliert invasjon av Norge. Om de allierte lykkes å skape en krigsfront i Norden, ville det vært meget uheldig for Tysklands del. Nord-Tyskland især, ville vært svært eksponert for de alliertes flyangrep.

Lapland1940_ny

Tyskland måtte i tillegg sikre tilgangen til jernmalm fra Sverige. Jernmalmen fra Kiruna kunne under den varme årstiden fraktes med tog til Luleå, men under vinterhalvåret var dette en umulighet, da havnen var fryst i 5–6 måneder. Dette medførte at man måtte frakte den med tog til Narvik, som på grunn av golfstrømmen er isfri, og derifra med båt.

Da den britiske jageren HMS «Cossack» gikk til angrep på den tyske tankeren «Altmark», som allerede hadde blitt inspisert av en norsk nøytralitetsvakt, oppstod konflikter. «Altmark» grunnstøtte i et forsøk på å komme seg løs. De første skuddene i kampen om Norge ble avfyrt. I alt syv tyske sjømenn mistet livet, og da reaksjoner fra det nøytrale Norge uteble, ble det klarere for Hitler og Tyskland at Norge kunne bli et lett offer for de allierte.

Tidlig i april klargjorde de allierte skip som skulle til Norge, og kort tid etter startet mineleggingen av det norske farvann – utenfor Stavanger, Bergen og i Vestfjorden som var en viktig passasje inn til havnen i Narvik hvor jernmalmen ble hentet ut.

Pålitelige kilder rapporterte for Hitler hva fiendens intensjoner var og et detaljert tysk motsvar ble forberedt. Kampanjen mot Norge og okkupasjonen av Danmark skulle bli ledet av General von Falkenhorst.

invasjonen_av_norge_ny

Tropper og utstyr ble i all hemmelighet lastet ombord i krigsskip. Den tyske flåten var under kommando av Generaladmiral Carls og nesten hele den tyske marinen var klar for strid. Dette var også tyskernes eneste mulighet til å raskt frakte så mange soldater til Norge.

Kapringen av de viktigste havnene på den norske kysten var både vanskelig og dristig. Den norske kysten er meget lang og det var snakk om enorme avstander, for ikke å snakke om forskjellene mellom den tyske og den britiske flåten.

I april 1940, inkluderte den britiske flåten 14 slagskip, Tyskland hadde to. Britene hadde 15 tunge kryssere, Tyskland hadde fire. Mot britenes 49 lette kryssere hadde Tyskland seks. Mot britenes 193 jagere hadde Tyskland 20. I tillegg hadde den britiske marinen 9 hangarskip og Tyskland ingen.

Bundesarchiv_Bild_101II-MO-0676-32,_Leichter_Kreuzer_"Emden"_ny

Mot denne overlegne makten skulle Tyskland gjennomføre sin invasjon av Norge.

Tyske styrker planla i detalj sine avganger slik at de skulle ankomme på nogen lunde samme tid, slik at de kunne ivareta overraskelsesmomentet. For første gang i historien ville også store styrker bli transportert via fly. For eksempel ble den viktige byen Stavanger beleiret kun ved hjelp av styrker som ble fraktet med fly.

tyske_soldater_oslo_ny

I alt ble hele 10.000 tropper flydd til Norge i løpet av de første dagene. Luftwaffe sikret foruten om dette også transport og forsyninger til marinen. Spaningsfly holdt hele tiden et øye de fiendens bevegelser på sjøen, samtidig som stridsfly beskyttet beskyttet transporten av de tyske troppene.

Til å begynne med var det vanskelig å nå Oslo via sjøveien, da Oscarsborg festning blokkerte veien. Krigsskipet Blücher ble senket i Drøbakssundet, men festningen ble så angrepet med tungt artilleri fra den tyske krysseren Lützow, samt bombet fra luften, og motstanden opphørte. Sjøveien til Oslo var så klarert.

Blücher fraktet dog styrker som skulle ta kontroll over det politiske apparatet i Norge, og senkningen forsinket således tyskerne slik at konge og regjering rakk å rømme fra Oslo.

Norske soldater som nettopp hadde kapitulert lar østerrikske soldater passere fritt.

Mens troppene fraktes igjennom Oslofjorden, ankommer tropper også i Kristiansand. Igjennom tykk tåke uskadeliggjorde de en sterk motstand slik at troppene skal kunne gå i land.

Fallskjermjegere marsjerer inn i Narvik.

På vei til Narvik ble de tyske styrkene fanget i en kraftig storm. Mannskap og skip ble utfordret til det ekstreme, men de lykkes takk være deres utholdenhet. Uten pilot eller navigasjonshjelpemidler måtte jagerne komme seg inn i Ofotfjorden. Nær Narvik havnet de i en tykk tåke og uten hjelp av fyrtårn. Men den dårlige sikten gjorde det også lettere for de å komme frem til havnen ubemerket.

Kvelden den 9. april er alle viktige havner kapret. Tyskland har sikret tilgangen til jernmalm, samt forhindret de allierte i å invadere Norge og Sverige for så å skape en front i Nord – hvorfra de kunne angripe Tyskland.

Les også:
Hvorfor kom 9. april 1940?

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
20 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
5 år siden

Frihetskamp bedriver mye og god historieundervisning. Det bildet som er skapt av fake news MSM og portvokterne av skoleversjonen av WW2 må korrigeres og faktabelegges, og her gjør Frihetskamp som sagt en god jobb.

Aktivist
Aktivist
Svar til  Proverbs 26:11
5 år siden

Helt enig! Utrolig viktig at dette belyses, og etter min mening helt sentralt for å vekke folket og få de til å få opp øynene og forstå jødespørsmålet.

Fjotolf Hansen
Fjotolf Hansen
Svar til  Proverbs 26:11
4 år siden

Ja, for akkurat DU vet jo hvordan krigen utspilte seg. Ikke ta med alle de andre som faktisk led under krigen.

Steinar
Steinar
Svar til  Fjotolf Hansen
2 år siden

De som led under krigen? I krig lider folk på begge sider. Det er som sagt krig. Og etter krigen har man kun hørt de alliertes propaganda, ettersom de vant, en historie fortalt og nedskrevet av dem, og da smørt på med løgn etter løgn for å svartmale de som de vant over. Sannheten er at det under den andre verdenskrig var langt langt flere som led under de allierte, og ikke minst så lider hele Europa idag under de alliertes politikk.

Tommy Olsen
5 år siden
Øystein
Øystein
3 år siden

Tysk hjelp i en verdenskrig mot kommunismen.

trackback
3 år siden

[…] Den 9. april 1940 ble Norge og Danmark okkupert av Tyskland. Dette skjedde for å forhindre de alliertes invasjon av Norge og Sverige og dermed forhindre de allierte i å åpne en ny krigsfront i Nord-Europa. Et drøyt år senere startet tyskerne rekruttering av skandinaviske frivillige til SS-Regiment «Nordland» under Waffen-SS. Regiment Nordland inngikk i SS-Division «Wiking» og kjempet på østfronten. […]

Øystein
Øystein
2 år siden

Jess!
Anbefaler alle å se dokumentaren «Kampf um Norwegen», som er tilgjengelig her: https://www.bitchute.com/video/wUImWeehiJJH/
Dokumentaren er fra 1940 og selvsagt på Tysk, men med norsk tekst!

En absolutt nødvendighet for de av dere som er interessert i 2 verdenskrig.

Arno
Arno
2 år siden

Det var dypt tragisk at Blücher ble senket, både for alle de tyske soldatene og sjøfolkene som omkom og deres familier, men også for oss (Norge). Ja, hadde Blücher kunnet legge til kai ved Akershus slik planen var, ville hele rottegjengen (les: våre landssvikere) høyst sannsynlig blitt fanget. Vår krigshistorie villa da blitt en helt annen og mye mindre tragisk. Når det er sagt: Det var vel ikke akkurat noen genistrek å forsøke å la flaggskipet (med nøkkelpersonell ombord) i en invasjonskonvoi, seile først forbi en kystfestning beskikket med torpedoer. – Var det ‘militærgeniet’ Adolf Hitler som var ansvarlig for… Les mer »

Reidar
Reidar
2 år siden

Tyskerne fikk jo klar beskjed fra Norge og kongen vår om at dem ikke var velkommen hit. Da var det vel bare å snu og reise hjem igjen. Hvorfor gjorde ikke tyskerne det? Hvorfor forsvarer dere i Nordfront tyskerne? Uansett hvor glad man er i Hitler og dette tusenårsriket så er det ett faktum at dette var noe Hitler ville tre ned over hodene på folk i andre land. Jeg ser også en del positivt med dette tusenårsriket og Hitlers tanker, det er så. Det er ikke bare negativt. Det er ikke svart hvitt. Men man kan ikke bare invadere… Les mer »

Roy Vey
Roy Vey
Svar til  Reidar
2 år siden

Den daværende norske regjering – Nygaardsvolds regjeringen – gikk bak ryggen på det norske folk og dro Norge med inn i krigen, stikk i strid med det norske folkets ønske, som var å forholde seg nøytrale. Og ettersom Nygaardsvolds regjeringen gikk på kne for de allierte, mot folkets ønske, og dro Norge med inn i krigen, så ble Hitler nødt til å handle. Og han måtte handle raskt, ettersom de allierte hadde planer om å invadere Norge allerede 7. april. Du kan lese mer her: https://www.frihetskamp.net/hvorfor-kom-9-april-1940-forord/ Mange nordmenn ønsket tyskerne velkommen, og mange nordmenn slukte dessverre globalistenes propaganda om «okkupanter… Les mer »

Øystein
Øystein
Svar til  Roy Vey
2 år siden

Du var på saken du og ja, bra! 🙂

Reidar
Reidar
Svar til  Roy Vey
2 år siden

Nå vet ikke jeg hvor mange nordmenn som ønsket tyskerne velkommen. Var det noen undersøkelse om det på den tiden? Nasjonal samling hadde sitt høyeste medlemstall på 44 tusen i 1943. Arbeiderpartiet som fikk 42% av stemmene i Stortingsvalget 1936 hadde et medlemstall rundt 170-190 tusen rundt krigsutbruddet. Så da får vi en viss peiling på hvor mange som likte denne NS ideologien. En del folk var det jo, men dem utgjorde et lite mindretall. Hvor mange i Norge som mente at regjeringen Nygaardsvold gikk ned på kne for de allierte vet ikke jeg. Det har du kanskje noen tall… Les mer »

Roy Vey
Roy Vey
Svar til  Reidar
2 år siden

Videre kan du ikke sammenligne en forsvarskrig som omhandlet vårt folk og rase, med en angrepskrig i det fjerne sør, i regi av sionistiske globalister.
Den nordiske motstandsbevegelsen, altså ikke nettavisen Nordfront, mener nok det var helt galt å bombe Libya og Gadaffi for å tjene sionistiske/jødiske interesser. Jeg er helt klart motstander av krig for Israel og jødiske interesser – Oded yinon plan. Vi er nasjonalister, og ikke globalister.

Øystein
Øystein
Svar til  Reidar
2 år siden

Hei Reidar! Først og fremst, takk for at du tar deg tid til å kommentere her på nyhetssiden vår. Vi tar det fra toppen her hvor du begynner med å si at Tyskerne fikk klar beskjed beskjed om at de ikke var velkommen. Det stemmer at regjeringen Nygaardsvold ikke ville ha Tyskerne her ettersom enkelte her hadde direkte kontakt med Moskva i deres forræderske samarbeid med den jødiske kommunismen. Det helt klare landsforræderiet ble for øvrig avslørt av Vidkun Quisling i 1932 og lagt frem i Stortinget. Regjeringen rømte som kjent til England (moderskipet) når tyskerne til slutt kom til… Les mer »

Reidar
Reidar
Svar til  Øystein
2 år siden

Hei Øystein, takk for hyggelig svar. Ha en fin dag ?

Arno
Arno
2 år siden

Reidar, Du hadde sikkert ikke lest mitt innlegg før du postet ditt, så det var nok ikke meg du stilte spørsmålene til. Jeg svarer likevel på ditt innlegg selv om jeg ikke kjenner, eller har noen forbindelse med dem som står bak denne nettsiden, annet enn at jeg i noen år fra tid til annen poster innlegg her. >»Tyskerne fikk jo klar beskjed fra Norge og kongen vår om at dem ikke var velkommen hit. Da var det vel bare å snu og reise hjem igjen. Hvorfor gjorde ikke tyskerne det?» Hehe… Så enkelt var det nok ikke, ser du.… Les mer »

Arno
Arno
Svar til  Arno
2 år siden

Det var absolutt ikke «idologi» jeg ville skrive, derimot IDEOLOGI. 🙂

Reidar
Reidar
Svar til  Arno
2 år siden

Takk for hyggelig svar. Ha en fin dag.?

Arno
Arno
Svar til  Reidar
2 år siden

Hmm… det kunne sikkert vært skrevet hyggeligere, men hyggelig at du opplevde det som hyggelig. 🙂
Takk, og ha en fin oster-søndag du også.

(‘Oster’ var hva våre forfedre kalte denne tiden vi har nå. Brukes fortsatt i bla. i Tyskland. ‘Easter’ i engelsktalende land.