Hjem Nyheter Norden Iran anklager svensk diplomat for å konspirere med Israel

Iran anklager svensk diplomat for å konspirere med Israel

SPIONASJE En svensk EU-diplomat som ble arrestert for spionasje i Iran tidlig i fjor, er nå også anklaget av domstolen for å konspirere med Israel. Svenske representanter på stedet ble nektet adgang til rettssaken, og de mener også at alle anklagene mot diplomaten er feil.

Teheran-domstolen.
Bild: Wikipedia Commons. Public domain.

I går startet rettssaken mot den svenske EU-diplomaten Johan Floderus, som har sittet i iransk fengsel siden begynnelsen av fjoråret. Sveriges utenriksminister Tobias Billström sier at de hadde representasjon i Teheran i forbindelse med rettssaken, men at de ble nektet adgang.

– Sverige har reagert mot dette og har bedt om tillatelse til å være til stede når rettssaken gjenopptas, sier Billström.

Floderus ble arrestert våren 2022 og har siden sittet fengslet i Iran, anklaget for spionasje. I forbindelse med rettssaken skriver SVT at han også er anklaget for å ha konspirert med den sionistiske staten Israel.

Det svenske utenriksdepartementet mener derimot at alle anklager er feil fordi Floderus sies å være «vilkårlig anholdt».