Hjem Nyheter Opplysninger: Iran avvikler moralpolitiet

Opplysninger: Iran avvikler moralpolitiet

1

IRAN Ifølge opplysninger skal Iran oppløse sitt moralpoliti som en ettergivelse til de som protesterer mot landets styre. Den iranske regjeringen har imidlertid tidligere uttalt at protestene har sitt utspring i utenlandske påvirkningskampanjer.

Irans «veiledningspatrulje» sjekker at en iransk kvinne oppfører seg anstendig offentlig i Teherans gater. Foto: Fars Media CorporationCC BY 4.0.

Flere medier melder om at Irans påtalemyndighet har varslet at de har til hensikt å avvikle landets moralpoliti, som blant annet har hatt som oppgave å sørge for at kvinner kler seg anstendig etter islams prinsipper. De mange protestene som har spredt seg over hele landet er rettet mot Irans implementering av sharia, etter at en ung kvinne døde i moralpolitiets varetekt, skriver Nordfront.

Ifølge rapporter gjennomgår Irans regjering også loven om at kvinner må dekke til håret, som allerede er betydelig mer liberalt enn i sunnimuslimske land med lignende lover.

– Både parlamentet og rettsvesenet jobber med spørsmålet om loven trenger noen endringer, sier justisminister Mohammad Jafar Montazeri til det iranske nyhetsbyrået Isna.

Samtidig påpeker Mohammad Jafar Montazeri at det vanlige politiet vil fortsette å «overvåke [iranernes] oppførsel på et samfunnsnivå».

Å oppløse moralpolitiet, kjent i Iran som «veiledningspatruljen», blir sett på som en stor ettergivelse for de regimekritiske demonstrantene. Irans regjering har tidligere uttalt at protestene er en icenesatt påvirkningskampanje fra Israel og USA med den hensikt å destabilisere landet. Spørsmålet er derfor om en slik ettergivelse vil kunne bøte på uroen.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
proverbs 26:11
proverbs 26:11
2 måneder siden

Hvorfor er vi i vesten mot «sømmelighet» i det offentlige rommet? Pride er jo et eklatant uttrykk for forvirring og amoral, nettopp i offentligheten. Jeg ønsker ikke noe «moralpoliti», men skulle gjerne sett at notoriske avvikere ble møtt med motstand, gjerne utfrysing, i håp om forandring til det bedre. Men iflg våre moralske voktere, især i media, skal alle møtes med forståelse og kjærlighet, og slett ikke stilles krav til. De kan jo ikke noe for det… Mht Iran er det min oppfatning at sterke krefter utenfra støtter opp om demonstrasjonene og ønsker regimeskifte.