Hjem Nyheter Iran: Ingen sabotasje bak Raisis helikopterdød

Iran: Ingen sabotasje bak Raisis helikopterdød

IRAN Iranske etterforskere har ennå ikke fastslått hvorfor helikopteret med blant andre landets president nylig styrtet. Sabotasje er imidlertid angivelig helt utelukket.

Bell 212 helikopter brukt av iransk politi.
Foto: MojNews, CC BY 4.0

Det var sist søndag at et helikopter med blant andre Irans president Ebrahim Raisi og utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian styrtet nordvest i Iran, nær Aserbajdsjan. Alle passasjerene døde i flystyrten, og da Iran begravde sin president, kunne man høre folkemengder rope «Død over Israel!». 

Men nå har iranske etterforskere bekreftet at de utelukker at sabotasje sto bak styrten av det aldrende amerikanskproduserte Bell 212-helikopteret. RT siterer den iranske radiokanalen IRIB, som har blitt publisert av det iranske forsvarets generalstab.

«En eksplosjon som kan ha oppstått som følge av sabotasje under flyturen, eller noen sekunder før kollisjonen med skråningen i bakken, er utelukket», heter det i uttalelsen fra generalstaben, ifølge rapporter fra IRIB.

Selv om helikopteret anslås å ha vært mellom 40 og 50 år gammelt, har granskerne også kunnet fastslå at det ikke er funnet feil på kjøretøyet som kan ha påvirket ulykken. Det antas også at helikopteret ikke var for gammelt til å bli brukt.

Ifølge rapporten sendte helikopteret aldri ut noe nødsignal, og den siste meldingen fra piloten ble mottatt et drøyt minutt før styrten. Men granskningen har også kunnet utelukke elektronisk krigføring i denne sammenhengen.

Det eneste de ønsker å undersøke nærmere er værforholdene i forbindelse med ulykken, som er blitt rapportert som tåkete og at det var svært begrenset med sikt.