Hjem Nyheter Globalt Iran lanserer kryptovaluta

Iran lanserer kryptovaluta

1

ØKONOMI Iran har annonsert at landet lanserer en nasjonal kryptovaluta. Valutaen skal være understøttet av gull og trykkes som fysiske mynter.

Foto: Financial Tribune Daily

Det var i slutten av januar som Iran annonserte at landet lanserer en nasjonal kryptovaluta, kalt PayMon (persisk for «en pakt, mellom to personer, eller mellom en person og Gud»). Valutaen skal være understøttet av gull og trykkes som fysiske mynter.

Prosjektet er delvis en effekt av amerikanernes sanksjoner mot landet, noe som blant annet har resultert i at Iran er utestengt fra det internasjonale pengetransaksjons-systemet SWIFT, noe som har gjort det vanskelig å bedrive handel med utlandet. PayMon er et forsøk på å omgå dette, og ikke uventet gikk det ikke lenge før det ble kjent at også denne siste transaksjonsmetoden vil bli motarbeidet av USA.

Iran har også regulert kryptovaluta-markedet ved at lokalbanker ikke kan foreta transaksjoner med disse, men det er likevel fritt frem for privatpersoner å kjøpe og handle med disse valutaene. «Graving», eller mining, er også gjort lovlig i landet.

I første omgang vil de bli lagt ut én milliard mynter av PayMon for salg.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
3 år siden

Alle forsøk på å komme ut av (((pengeveldet))) må hilses velkommen. Kryptovaluta, i ulike former, er et lovende tiltak og eneste mulighet når slikt som Paypal og «vanlige» banktjenester hindres eller nektes. Vi som ennå sitter fast hos DNB osv. bør kanskje tenke oss om og komme ut av avhengigheten av bankvesenet og gjeldsforhold, som bare baller på seg, med renter og renters renter.