Hjem Nyheter Iran mistenker USA for falskt flagg-angrep på oljeskip

Iran mistenker USA for falskt flagg-angrep på oljeskip

0

MIDTØSTEN Iran mistenker at USA ligger bak det omstridte angrepet på to oljeskip i Omanbukta.

Foto: Reuters / ISNA (innfelt) / Piroschka Van De Wouw

Irans talsmann for parlamentet, Ali Larijani, sier at angrepet på to oljeskip i Omanbukta forrige uke er «mistenkelig» samt at det nesten «kompletterer» USAs harde sanksjoner mot Iran. Blant annet forsøker USA å få den antisionistiske shiamuslimske republikken på knærne gjennom å kvele landets viktige oljeeksport.

Ali Larijani peker deretter fingeren mot USA, som han påpeker har en lang historie med falskt flagg-angrep i området.

USA på sin side mener at Iran ligger bak angrepet mot oljeskipene ved å ha satt miner på skipets skrog. Som «bevis» har de publisert en uklar film som sies vise iranske spesialstyrker som tar bort en udetonert magnetmine fra et av skipene. Besetningsmedlemmer skal dog ha vitnet om at et «flyvende objekt» skal ha kommet i forkant av eksplosjonene som skadet skipet.

Storbritannia er et av ytterst få land som har fulgt i amerikanernes spor og valgt å peke ut Iran som ansvarlig. Øvrige land, til og med slike som vanligvis er USA-vennlige, kjøper derimot ikke beskyldningen og krever mer bevis.

Russland, som har nære relasjoner med Iran, påpeker som Larijani at USA tidligere har bløffet for å starte krig i regionen. Den russiske talsmannen Dimitrij Pekov tok som eksempel opp den ulovlige invasjonen av Irak i 2003, som kom etter at den daværende amerikanske utenriksministeren Colin Powell gjennomførte en teatralsk scene hvor han tok med seg miltbrann – som han mente at Saddam Hussein var i besittelse av – til et møte i FN.

– Vi har ikke glemt flaskene med hvitt pulver. Vi husker og har derfor lært oss å vise moderasjon i våre vurderinger, kommenterte Peskov dramaet.

Hva Iran skulle vinne på å angripe to kommersielle skip samtidig som de utsettes for økonomisk og militært press fra USA har ikke blitt virkelig forklart av noen av de sistnevntes krigshissende politikere.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg