Hjem Nyheter Iran og Russland lanserer «strategisk partnerskap»

Iran og Russland lanserer «strategisk partnerskap»

UTENRIKS En plan for et omfattende partnerskap mellom Iran og Russland inkluderer «ubetinget respekt for begge staters territoriale integritet». Partnerskapet innebærer også økt militærteknisk samarbeid.

Russlands president Vladimir Putin sammen med Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei i Teheran i 2022.
Foto: Mehr News Agency, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

I oktober i fjor kunngjorde Russlands utenriksdepartement at et formelt strategisk partnerskap med Iran var 85 prosent fullført. Nå skriver det russiske nyhetsbyrået TASS at det nye partnerskapet blant annet betyr at de to landene anerkjenner en «ubetinget og gjensidig respekt for begge staters suverenitet og territorielle integritet».

Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu skal ha snakket med Irans forsvarsminister Mohammad-Reza Gharaei Ashtiani mandag, der dette skal ha blitt bestemt. De to ministrene har også blitt enige om å fortsette den felles kampen for en multipolar verden og å undergrave USAs dominans, skriver det iranske nyhetsbyrået IRNA.

IRNA kan man også lese at Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mandag snakket med Irans utenriksminister Hossein Amirabdollahian om samme sak. Under telefonsamtalen diskuterte ministrene blant annet den USA-ledede aggresjonen mot Jemen, og Lavrov skal blant annet ha understreket at Russland støtter Irans territorielle integritet i møte med truslene i Rødehavet.

Nøyaktig hvor langt det planlagte strategiske partnerskapet vil gå er uklart, men ifølge Kurt Volker, tidligere amerikansk ambassadør til NATO, er det en «allianse» som på en avgjørende måte kan «omforme globalt diplomati og sikkerhet