Hjem Nyheter Iran oppfordrer Interpol til å arrestere Trump og 47 andre – for...

Iran oppfordrer Interpol til å arrestere Trump og 47 andre – for drapet på Soleimani

GENERAL SOLEIMANI Iran krever igjen at en ordre om pågripelse av Donald Trump og hans kumpaner utferdiges for drapet på Soleimani i fjor. FNs sendebud fordømmer drapet i kraftfulle ordelag.

General Qasem Soleimani.

Det er den rettspolitiske talspersonen ved Irans domstolsmyndighet, Gholam Hossein Esmaeilisom nå har tilkjennegitt Irans krav om at Interpol arresterer 48 høye tjenestemenn og politikere, som oppgis å på ulike måter være innblandet i drapet på general Qasem Soleimani.

En av disse – og den hovedanklagede – er USAs president Donald Trump.

– En begjæring om utferdigelse av en arrestordre på 48 personer involvert i henrettelsen av martyren Soleimani … er overlevert til Interpol, sa Esmaeili ved en pressekonferanse i Teheran på tirsdag.

Han la til:

– Den muslimske republikken Iran er fast bestemt på å søke opp og straffe dem som beordret og begikk denne forbrytelsen.

Interpol: «Ikke en formell arrestordre»

På Interpol understreker man at dette ikke dreier seg om noen formell arrestordre, men snarere «en forespørsel om internasjonalt politiarbeid med sikte på å lokalisere og vilkårlig gripe en person i påvente av … eventuelle rettslige tiltak.»

Også Irans etterretningsminister Mahmoud Alavi tok opp spørsmålet på tirsdag og sa at Iran har sammenstilt 1 000 sider med dokumenter rettet til Den internasjonale straffedomestolen, hvor bevis presenteres på at statsterrorisme er begått mot general Soleimani.

Ministeren utlovet også «en kraftig hevn ved passende anledning».

Det var den 3. januar 2020 at lederen for den iranske revolusjonsgardens elitestyrke Quds, general Soleimani, ble drept i et amerikansk droneangrep, mens han besøkte den irakiske hovedstaden Bagdad.

FNs sendebud: «Drapet ulovlig – og en spiker i kisten for internasjonal rett»

På årsdagen for drapet beskrev Agnes Callamard, FNs spesialsendebud for utenrettslige, summariske eller tilfeldige henrettelser, drapet på Twitter som «ulovlig» og som «en spiker i kisten for internasjonal rett».

Iran etterspurte allerede i juni i fjor Interpols hjelp med å arrestere Donald Trump og 35 andre høye tjenestemenn og politikere «for mistanker om drap og terrorisme».

Interpol avslo imidlertid begjæringen og siterte i denne sammenheng organisasjonens konstitusjon, som forbyr dem å gjennomføre «noen intervensjon eller annen handling av politisk, militær, religiøs eller rasemessig karakter».

Flere iranske tjenestemenn og politikere, inklusive president Hassan Rouhani, har gjentatte ganger utlovet hevn for henrettelsen av general Soleimani.

Donald Trump ventes å forlate Det hvite hus den 20. januar, og Iran har uttrykt håp om at slutten på hans presidentskap kan innebære at han stilles til rette.