Hjem Nyheter Irans hevnaksjon mot Israel

Irans hevnaksjon mot Israel

MIDTØSTEN Natt til i dag utførte Iran en massiv hevnaksjon med droner og ballistiske missiler mot Israel. Over hele Midtøsten feires det, da folk ønsker Irans hevnaksjon mot sionistene velkommen.

Iransk kunst viser Shahed-136-droner som treffer en israelsk flyplass. Foto: Khamenei.ir, CC BY 4.0

Natt til lørdag avfyrte Iran det de beskrev som «svermer av droner» mot Israel. Det har også vært rapporter om kryssermissiler og ballistiske prosjektiler avfyrt mot den sionistiske staten.

Angrepet blir sett på som et svar på den israelske bombingen av Irans ambassade i Damaskus tidligere denne måneden, og som drepte to iranske generaler og fem andre personer. Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei lovet Israel «et slag i ansiktet» som svar.

Senest denne uken forsøkte Iran å overtale FNs sikkerhetsråd til å fordømme det israelske angrepet i Damaskus, ettersom bombingen av diplomatiske bygninger er et klart brudd på Folkeretten. Irans diplomater hevdet at de ville avstå fra et gjengjeldelsesangrep dersom sikkerhetsrådet kunne bli enige om en fordømmelse.

Men siden dette ikke har vært mulig på grunn av USAs betingelsesløse støtte til okkupasjonsmakten Israel, valgte Iran å gjengjelde angrepet militært.

På X skriver Irans FN-delegasjon at operasjonen fra Irans side nå er over. Angrepet i Damaskus regnes som hevnet. Iran advarer imidlertid om at de vil svare på ytterligere eskalering fra Israel og USA:

Gjennomført under artikkel 51 i FN-pakten om legitimt forsvar, var Irans militære aksjon et svar på det sionistiske regimets aggresjon mot våre diplomatiske lokaler i Damaskus. Saken kan nå anses som avsluttet. Hvis det israelske regimet gjør en ny feil, vil Irans svar være langt mer alvorlig. Dette er en konflikt mellom Iran og det illegitime israelske regimet, som USA bes holde seg unna!

Israel har nå lovet å hevne Iran, og Iran har allerede lovet å eskalere angrepene dersom det skjer. Iranerne er også tydelig på linje med Hizbollah, Hamas og houthiene.

Israel har forberedt seg på muligheten for et direkte angrep fra Iran i mange år. Våre forsvarssystemer er utplassert, og vi er forberedt på alle scenarier, både i forsvar og angrep, uttalte Israels statsminister Benjamin Netanyahu i en videotale.

Daniel Hagari, talsmann for det israelske militæret IDF, innrømmer at noen prosjektiler har truffet og hevder at det eneste offeret er en liten jente.

IDF vil ikke kommentere hvilke mål de tenker å angripe som svar på det iranske hevnangrepet. USA har imidlertid kunngjort at Israel må klare seg selv hvis de har til hensikt å angripe Iran.