Hjem Nyheter «Irish Lives Matter»-graffiti etterforskes som «hatkriminalitet»

«Irish Lives Matter»-graffiti etterforskes som «hatkriminalitet»

IRLAND En rekke skilter og graffiti i den nordirske hovedstaden Belfast har opprørt politikerne. Hendelsene etterforskes nå som «hatkriminalitet».


En rekke skilter og plakater som kritiserer innvandringen har de siste dagene dukket opp i Vest-Belfast i Nord-Irland, melder BBC. På et skilt står det blant annet at «Suffolk vil ikke lenger akseptere nye boliger for ulovlige innvandrere».

I tillegg har noen skrevet «Irish lives matter» på et kjøpesenter i byen.

Hendelsene etterforskes nå som «hatkriminalitet» av politiet og fordømmes av politikere. Gerry Carrol fra Nord-Irlands venstreorienterte koalisjon «People Before Profit» sier at det er «ingen plass for denne typen rasistisk gift i vårt samfunn».

– Ingen forestiller seg noe annet enn at «Irish Lives Matter» er et rasistisk slagord i opposisjon til bevegelsen som kjemper mot undertrykkelsen som svarte mennesker og andre etniske minoriteter står overfor, sier Carrol til BBC.

Paul Maskey fra Sinn Féins kalte skiltene og graffitien «skammelig» og hevdet at de ble satt opp for å «skape frykt». Maskey argumenterer nå for at politikere og «samfunnsledere» må «stå sammen om å bygge et trygt, innbydende og inkluderende samfunn for alle».

Mens politikere i Nord-Irland fordømmer bruken av uttrykket «Irish lives matter», har det likevel blitt stadig mer anvendt i Irland. Uttrykket har blant annet blitt brukt av de folkelige protestene mot masseinnvandringen som kulminerte i forrige uke etter knivangrepet på en skole i Dublin. I går trendet «Irish lives matter» fortsatt på X i Irland.