Hjem Nyheter Island får sin første minaret: “Et symbol for religionsfrihet”

Island får sin første minaret: “Et symbol for religionsfrihet”

ISLAND I Reykjavik har Islands muslimer nå tenkt å reise en 13 meter høy minaret, hvilket vil bli den første i sitt slag i landet. Ifølge leder for det muslimske samfunnet er minaret et symbol på «religionsfrihet».

Illustrasjonsfoto.

Ifølge islandske medier vil det bli reist en 13 meter høy minaret ved moskeen ved Skógarhlíð i den islandske hovedstaden Reykjavík. Minareten vil da bli den første i sitt slag på Island og blir ønsket velkommen av muslimene som nå har bosatt seg i landet.

Bak planleggingen ligger en av Islands tre muslimske organisasjoner, Stofnun múslima á Íslandi. Ifølge organisasjonens leder, Karim Askari, er ikke minareten først og fremst et symbol på islam, men «religionsfrihet».

Dette her vil bli den første minaret i Islands historie og er en ærbødighet for det islandske samfunnet, islandske myndigheter og den toleranse som finnes her og religionsfriheten. … Dette her er et budskap til verden om at alle kan leve i fred og enighet uavhengig av sin tro eller opprinnelse, og denne minaret vil være et vitne til det. Dette er ikke bare for muslimer, men for hele verden rundt denne vakre øya, forteller Askari til avisen Fréttablaðið.

Minareten kommer ikke til å sende ut bønnerop, ihvertfall ikke til å begynne med, opplyser Askari.

Stofnun múslima á Íslandi er Islands raskest voksende muslimske samfunn, men ifølge Islandsbloggen foreløpig også det minste muslimske samfunn med 251 registrerte medlemmer. Den største muslimske organisasjonen heter Félag múslima á Íslandi og har 621 registrerte medlemmer. Forholdet mellom de de to muslimske organisasjonene har vært fiendtlige, med konflikter vedrørende lokaler og utleie, hvilket blant annet er forsøkt løst med vold og anklager om ekstremisme.

Les også:
ADL truer Island med «nazistempel» om de forbyr omskjæring
Jøder protesterer etter at Island vurderer å forby religiøs omskjæring
Saudi-Arabia vil sponse moské på Island
De alliertes okkupasjon av Island – og folkets motstand