Hjem Nyheter Israel åpner ny rute for humanitær hjelp til Gaza

Israel åpner ny rute for humanitær hjelp til Gaza

PALESTINA Benjamin Netanyahu har nå erklært en åpning av tidligere blokkerte humanitære hjelperuter til Gaza. Dette er imidlertid under press fra Den internasjonale domstolen og USAs president Joe Biden.

Benjamin Netanyahu. Foto: kmu.gov.ua, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons.

Da Israel startet sin militære kampanje mot Gaza i oktober i fjor, valgte de også å fullstendig blokkere den palestinske enklaven. Dette har siden blitt kombinert med angrep på hjelpearbeidere og palestinere som har samlet seg for å motta hjelp.

Nå har FN og flere internasjonale organisasjoner advart om en kommende hungersnød i Gaza. Den internasjonale domstolen i Haag beordret nylig Israel til å ta konkrete skritt for å åpne opp humanitær hjelp i regionen, som en del av domstolens etterforskning av det pågående israelske folkemordet.

Men det var etter en telefonsamtale med USAs president Joe Biden torsdag kveld at den sionistiske statsministeren Benjamin Netanyahu på fredag erklærte at Israel nå åpner deler av blokaden.

– Israel vil tillate midlertidig levering av humanitær hjelp gjennom havnen i Ashdod og grenseposten Erez, sa Netanyahu fredag morgen.

Det hvite hus tar hele æren for Netanyahus U-sving, og sier i en uttalelse at Biden krevde at Israel «implementerer en rekke spesifikke, konkrete og målbare skritt» for å «redusere humanitære lidelser for sivile i Gaza, samt øke sikkerheten til hjelpearbeidere i området». Ifølge Det hvite hus gjorde Biden det klart for Netanyahu at «USAs politikk med hensyn til Gaza vil bli bestemt utfra vår vurdering av Israels umiddelbare handlinger på disse trinnene».

Israel har alltid vært helt avhengig av amerikansk støtte til sin sionistiske folkemordspolitikk, inkludert det faktum at Washington konsekvent har brukt sin vetorett i FNs sikkerhetsråd mot enhver resolusjon som går imot israelske interesser. Men på grunn av både internt og internasjonalt press valgte USA i forrige uke å avstå fra å legge ned veto mot en algerisk resolusjon som krever umiddelbar våpenhvile i Gaza.