Hjem Nyheter Israel forsvarer seg mot folkemordanklager i Haag

Israel forsvarer seg mot folkemordanklager i Haag

UTENRIKS Fredag forsvarte Israel seg mot anklager om folkemord i Gaza under høringen i Den internasjonale domstolen i Haag. Ifølge den sionistiske statens representanter handler den militære kampanjen i Gaza om å «beskytte sivile».

Fredspalasset i Haag, som er sete for Den internasjonale domstolen.
Foto: ICJ/Jeroen Bouman. (CC BY-NC-ND 2.0)

Torsdag startet en høring mellom Israel og Sør-Afrika i Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ), som ikke må forveksles med krigsforbryterdomstolen i samme by. Bakgrunnen er at Sør-Afrika anklager Israel for å begå folkemord i Gaza.

Som bevis har Sør-Afrika blant annet presentert det store antallet døde, hvorav de fleste er kvinner og barn, angrep på sivil infrastruktur som sykehus, skoler og flyktningleirer, samt uttalelser fra det israelske regimet om at Gaza bør «jevnes med jorden», beskrivelser av befolkningen som «dyr» og planer for etnisk rensing i området.

Fredag var det Israels tur til å svare på anklagene. Den israelske delegasjonen ble ledet av Tal Becker, juridisk rådgiver i det israelske utenriksdepartementet. Under sin åpningstale fokuserte han på Hamas’ hevnangrep på Israel den 7. oktober.

Det er umulig å forstå den væpnede konflikten i Gaza uten å forstå innholdet i trusselen mot Israel og brutaliteten og lovløsheten til den væpnede styrken som landet står overfor, sa Becker i sin åpningstale.

Hevder Israel «beskytter sivile» i Gaza

Becker anklaget videre Sør-Afrika for å ha «nære bånd» til Hamas. Videre er det ifølge Israel Hamas sin skyld at sivile dør, da gruppen anklages for å bruke sivil infrastruktur for beskyttelse, mens israelske soldater er i Gaza for å «beskytte sivile».

Det Israel gjør i Gaza er ikke å utrydde mennesker, men å beskytte folk, deres [Gazas] folk. Israel er i en forsvarskrig mot Hamas, ikke mot det palestinske folket, tordnet Becker i retten.

Den britiske professoren i folkerett, Malcolm Shaw, vitnet også på vegne av Israel, og hevdet at den israelske kampanjen i Gaza er i samsvar med internasjonale konvensjoner. Hvis Israel har begått andre forbrytelser enn folkemord i Gaza, bør dette ifølge Shaw ikke bringes inn for ICJ, men av Israels «robuste og uavhengige rettsvesen».

Terrorkampanjen i Gaza fortsetter

Mens Israel forsvarte sin terrorkampanje i Gaza, som hittil har drept 23 469 mennesker og skadet nesten 60 000, fortsatte angrepene på den palestinske befolkningen. Ifølge FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA) ble minst 330 mennesker drept i israelske angrep mens de søkte tilflukt i UNRWAs fasiliteter.

Ni palestinere, inkludert minst et spedbarn, skal ha blitt drept under et israelsk luftangrep mot et hjem i Rafah på fredag. Under et israelsk angrep på al-Masha’la ble ytterligere ni sivile drept og tretten såret, skriver al-Jazeera.