Hjem Nyheter Israel har startet sin offensiv mot Rafah

Israel har startet sin offensiv mot Rafah

GAZA Hamas har akseptert et tilbud om våpenhvile. Samtidig rapporteres det om et stort antall dødsfall ettersom Israel har satt i gang sitt beryktede angrep på Rafah.

Benjamin Netanyahu. Foto: kmu.gov.ua, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons.

I løpet av natt til tirsdag innledet okkupasjonsmakten Israel sitt beryktede angrep på Rafah – byen sør i Gaza der sionistene tidligere har oppfordret palestinske sivile til å flykte fra bombene. Omverdenen har appellert til statsminister Benjamin Netanyahu om å avstå fra et slikt angrep, men han har på sin side avvist all kritikk og lovet at Israel vil gjøre akkurat som de vil med Rafah.

I en uttalelse fra Netanyahu på X står det at «krigskabinettet enstemmig vedtok at Israel skal fortsette operasjonen i Rafah for å utøve militært press på Hamas, og for å fremme løslatelsen av våre gisler og oppnå andre krigsmål».

Mandag kveld godtok imidlertid Hamas et forslag om våpenhvile fremmet av meklere fra Egypt og Qatar. Ifølge Al-Jazeera var planen delt inn i tre faser på 42 dager, per fase:

  • I en første fase fortsetter indirekte forhandlinger mellom sionistene og Hamas gjennom meklere, om gisler og andre fanger. Samtidig trekker Israel tilbake styrker fra enkelte områder, slik at splittede palestinske familier kan gjenforenes. Samtidig åpner man opp den ulovlige blokaden av Gaza.
  • I en andre fase gjennomføres en fullstendig stans i all militær aktivitet i Gaza.
  • I den tredje og siste fasen begynner gjenoppbyggingen av Gaza under direkte tilsyn av Egypt, Qatar og FN.

Ifølge rapporter har det blitt feiret i Gaza etter kunngjøringen, ettersom det er utbredt frykt for at den israelske offensiven mot Gaza vil føre til en enorm humanitær katastrofe med et stort antall døde sivile.

Men den israelske regjeringen er ikke fornøyd med forslaget. På X skriver Netanyahu:

Selv om Hamas’ forslag ikke oppfyller Israels kjernekrav, vil Israel sende en høytstående delegasjon til Egypt i et forsøk på å maksimere sjansene for å nå en avtale på vilkår som er akseptable for Israel.

Så langt er mer enn 34 000 palestinere (for det meste kvinner og barn) drept og 78 000 såret siden Israel startet sin militære kampanje mot Gaza i fjor høst. Den sionistiske staten etterforskes av Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) for brudd på folkemordkonvensjonen, mens ryktene hevder at Den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag (ICC) planlegger å stille flere kriminelle i den israelske regjeringen for retten.