Hjem Nyheter Israel innrømmer å ha bevæpnet rebeller i Syria

Israel innrømmer å ha bevæpnet rebeller i Syria

ISRAEL IDFs personalsjef innrømmer at rebeller i Syria har blitt bevæpnet for å bekjempe al-Assads regjering.

Gadi Eisenkot som de siste tre årene har vært den israelske militærmaktens (IDF) personalsjef og som pensjonerer seg om få dager innrømmer det som «antisemitter» og mindre sirkulerte massemedier har hevdet i flere år: Israel har bevæpnet rebeller i Syria for å krige mot landets regjeringsstyrker.

Rebellene har blitt bevæpnet for å kunne utøve «selvforsvar», sier Eisenkot.

I september kom rapporter om at Israel forsørget minst tolv rebellgrupper i søndre Syria med penger og våpen. Gruppenes ledere har fått penger for å kunne kjøpe våpen på svartebørsen. Utover finansiering av selve gruppene har hver rebell personlig fått 75 dollar i «lønn» i måneden.

Rebellene har også vært forventet av Israel å holde de Israel-okkuperte Golanhøydene fri for fiender, som Hizbollah og iranske proxystyrker.

Innenfor rammene av Operasjon «God nabo», som pågikk mellom juni 2016 og november 2018, hjalp Israel åpent rebellene i Syria. Denne tiden har de dog sagt at hjelpen kun har vært «humanitær» i form av helsetjenester og vedlikehold. Rebellene og deres familier fikk helsetjenester, 1 524 tonn mat, 250 tonn klær, 947 520 liter brensel og store mengder medisiner og annen medisinsk utrustning.

Den israelske avisen Jerusalem Post publiserte i sin nettavis en rapport hvor IDF bekrefter at de bevæpner rebeller i Syria, men artikkelen forsvant raskt fra nettsiden. Hærens sensurfolk hadde krevd at den ble tatt vekk av «sikkerhetsgrunner».

Også før Operasjon «God nabo» har Israel samarbeidet med rebellstyrkene. En tidligere befalhaver i IDF, Gershon Hacohen, fortalte i november 2018 at den tidligere forsvarsministeren Moshe Ya’alon hadde hatt personlige møter med en rebellstyrke. Hacohen fortalte ikke når dette skjedde, men Ya’alon var forsvarsminister mellom 2013 og mai 2016, altså til like før den offisielle delen av Operasjon «God nabo» ble lansert.

Nylig erkjente Eisenkot også at Israel har bombet i Syria nesten daglig i flere år, og at de bare i 2018 slapp 2 000 bomber over landet. Dette i sammenheng med en langsiktig militærkampanje mot mål i Syria.

Det var Israels statsminister Benjamin Netanyahus regjering som i januar 2017 ga grønt lyst for utvidelsen av krigføringen, sier Eisenkot.