Hjem Nyheter Israel krever USA-trusler mot Iran etter IAEA-utspill

Israel krever USA-trusler mot Iran etter IAEA-utspill

1

UTENRIKS Israel oppfordret på tirsdag USA til å true Iran «på en måte som ikke kan misforstås», etter at inspektører fra FNs atomenergibyrå påstår å ha oppdaget anriket uran «nær atomvåpennivåer» i landet.

Israels utenriksminister Eli Cohen. Foto: Ofir Abe, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

«Iran er nå nær uran anriket til 90 prosent [den offisielle grensen for atomvåpen, red. anm.]. USA må umiddelbart legge en troverdig militær trussel på bordet», sa Israels utenriksminister Eli Cohen på tirsdag i en tale i Jerusalem til et publikum hvor flertallet var USA-baserte jødiske ledere. USA har hittil hverken utelukket eller kunngjort et militært alternativ på bakgrunn av den påståtte oppdagelsen. Landets utenriksminister Antony Blinken har i forbindelse med dette repetert sin favorittfrase «Alt ligger på bordet.»

Én fjær blir ti høns

I det internasjonale atomenergibyrået IAEAs siste rapport oppgis det at Iran kun har oppnådd 60 prosent anriket uran – et resultat som de til og med anklager Teheran for å ha jukset seg til gjennom en udeklarert endring av sammenkoblingen mellom to maskinklynger ved Fordow-fabrikken – en oppdagelse som ifølge Reuters ble funnet ved en overraskelsesinspeksjon på plass 21. januar.

IAEA skrev deretter i en konfidensiell rapport, som nyhetsbyråer skal ha fått tak i, at «de var sammenkoblet på en måte som skilte seg vesentlig fra driftsmåten som har blitt deklarert av Iran». Organets generaldirektør Rafael Mariano Grossi spådde på bakgrunn av dette at «Teheran skulle ha tilstrekkelig med atommateriale for flere atombomber hvis de fortsatte med å anrike uran». Etter denne uttalelsen har det offisielle Israel og jødiske medier vært på offensiven.

På hugget

Israels forsvarsminister Yoav Gallant påsto ved den årlige sikkerhetskonferansen i München på fredag at regimet i Teheran er engasjert i samtaler om å selge flere titalls land sofistikerte våpensystemer i forkant av den kommende utgangen av et FN-våpenembargo.

Han la til:

Iran er ikke lenger en lokal leverandør som driver salg i Midtøsten. Det er en multinasjonalt bedrift – en global eksportør av avanserte våpen.

Fra Hviterussland i Øst-Europa til Venezuela i Sør-Amerika – vi har sett Iran levere UAV-er med en rekkevidde på opptil 1 000 km. Faktum er at Iran for tilfellet fører diskusjoner om å selge avanserte våpensystemer … til ikke mindre enn 50 forskjellige land.

Israels statsministrer Benjamin Netanyahu hevdet på søndag at «Irans aggresjon mot [Israel] er uopphørlig» og viste til et påstått angrep på den israelsk-eide oljetankeren «Campo Square» i Persiabukten forrige uke – som Iran nekter all kunnskap om og innblanding i.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Trodla Gubben
Trodla Gubben
27 dager siden

Applausen hadde utvilsomt vært svært så gigantisk hvis «Kim Jong-un» ga bistand til Iranske styresmakter, og da kun som en såkalt ønskedrøm i fra min side i denne konspiratoriske sammenhengen. Å da, er det bombesikkert at Champagne-flasker av den edle sorten ville ha blitt poppet, og da til ære for å få kål på terrorist-staten «Israel» en gang for alle for en ettertraktet verdensfred.