Hjem Nyheter Israel misfornøyd med flyktninger: «De er ikke jøder»

Israel misfornøyd med flyktninger: «De er ikke jøder»

ISRAEL Over 2 000 ukrainske flyktninger har tatt seg til Israel. Nå vil regjeringen stoppe flyktningstrømmen, da ukrainerne ikke er etniske jøder.

Illustrasjonsbilde. Foto: CC public domain.

Israels innenriksminister Ayelet Shaked har gått ut med at over 90 prosent av de ukrainske flyktningene som har tatt seg til Israel ikke er jøder. Dette «kan ikke fortsette», ifølge ministeren.

Ifølge Israels «retur-lov» kan kun jøder bli statsborgere i Israel.

– Vi vil få inn 15 000 ukrainere i løpet av en måned. Den israelske staten må gjøre mer for å få hit jøder og de som beskyttes av retur-loven. Vi kan ikke fortsette i dette tempoet, saker må planlegges, sier Shaked til Haaretz.

Også statsministeren, Naftali Bennett er urolig for flyktningene, som han kaller «en stor utfordring for Israel». Akkurat nå tegnes det opp forskjellige planer for hvor mange flyktninger som kan tas imot.

Befolknings- og innvandringsmyndigheten i landet krever at israelere som tilbyr husrom til slektninger fra Ukraina må betale et garantibeløp på 10 000 shekels og love at flyktningene forlater landet i løpet av en måned.

Hittil har løsepengene blitt innbetalt for 20 prosent av flyktningene, ifølge innenriksministeren.

På søndag takket den ukrainske ambassaden for Israels hjelp, men oppfordret den jødiske staten til å ta bort systemet med løsesummen for å hjelpe flyktninger.

Forskjellige ministre i regjeringen er nå uenige om hvordan innvandringen skal håndteres, men den innvandringskritiske lobbyorganisasjonen Israeli Immigration Policy Center beskriver ukrainerne som «en tikkende demografisk bombe».