Hjem Nyheter Europa Israel og Egypt undertegner avtale om gasseksport med EU

Israel og Egypt undertegner avtale om gasseksport med EU

1

EU EU henvender seg til Israel og Egypt for å løse energikrisen skapt etter sanksjoner mot Russland.

Noa naturgassfelt i Askhelon, Israel. (Public domain)

Da EU besluttet at medlemslandene ikke fikk importere russisk gass var alternativet den amerikanske gassen, som er dyrere og av lavere kvalitet og dessuten medfører et problem med tungvinn transport. Flere EU-land, deriblant Tyskland, Østerrike, Italia, Ungarn og Slovakia, har derfor besluttet å fortsette og importere russisk gass og dessuten betale for det i rubel, som er det russiske kravet.

Nå mener EU at de har funnet en løsning og har skrevet under en avtale med Israel og Egypt om å øke importen av flytende gass fra disse landene. Dette rapporterer Sky News Arabia, skriver RT. Avtalen skal gjelde frem til år 2030.

«Avtalen vil bety at Israel vil sende mer gass via Egypt, som har anlegg for å frakte den over sjøs», sa lederen av EU-kommisjonen Ursula von der Leyen ved en felles pressekonferanse sammen med de egyptiske og israelske energiministrene.

Gassen forventes å gå via en rørledning fra Israel til Egypts terminal på Middelhavskysten før den lastes på tankskip og sendes nordover.

Israel skal allerede drifte to gassfelt som inneholder omlag 690 milliarder kubikkmeter naturgass. En del av gassen sendes allerede til Egypt, hvor den gjøres flytende og eksporteres videre. Egypt er også en gassprodusent, men dekker i dag kun innenlandsk etterspørsel. Flere gassanlegg har stått inaktive helt siden den vestlig-støttede «arabiske våren», som tvang den egyptiske presidenten Hosni Mubarak vekk fra makten i 2011, etter å ha regjert landet i tretti år.

I 2021 importerte EU 40 prosent av gassen fra Russland.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Roar
Roar
7 måneder siden

Og jøsses om ikke Israel var de som tjente på Ukrainakonflikten.