Hjem Nyheter Utenriks Israel oppgis å overvåke Gazas palestinere med KI

Israel oppgis å overvåke Gazas palestinere med KI

PALESTINA Kilder oppgir at teknologien som opprinnelig ble brukt til å identifisere og lokalisere israelske gisler tatt av Hamas, veldig snart fikk en helt annen anvendelse.

Sjangerbilde: Ansiktsgjenkjenning
Bild: Pixabay.com (Public Domain)

Kort tid etter starten av Al-Aqsa-stormen den 7. oktober i fjor, begynte et Israel åpenbart tatt på sengen i hemmelighet å bruke sine egenutviklede KI-teknologier sammen med Googles mer etablerte, for å kunne identifisere ansikter fra bilder og videoer.

Initielt var målet å lokalisere israelere tatt som gisler av Hamas, men som en naturlig konsekvens av konfliktens utvikling mot et israelsk angrep på og massemord på Gazas palestinere, kom teknologien snart til å bli brukt hovedsakelig til masseovervåkning av sistnevnte – med sikte på å eliminere personer med en slags tilknytning til motstanden. Men gitt hvordan teknologien brukes, synes intensjonen ofte å være å skremme ennå ikke involverte personer fra tanken på å slutte seg til motstanden.

Dette er konklusjonene som kan trekkes fra informasjon fra kilder i det israelske militæret og etterretningstjenesten, som nå er blitt presentert i New York Times.

Inkludert i soldatenes standardutstyr

Mens kameraer utstyrt med oppdatert KI-programvare ble introdusert i standardutstyret til israelske hærsoldater (IDF), ble det deretter gradvis satt opp kontrollposter på veier egnet som rømningsveier fra steder der hæren nettopp hadde intensivert sin militære innsats.

Skremselstaktikk

Ifølge kilder i New York Times har denne praksisen ført til etablering av omfattende registre over bilder av palestinere, der opplysingen «medlemskap i Hamas» ofte blir tildelt på ekstremt spinkelt grunnlag. En palestiner, ifølge avisen, helt uten tilknytning til eller sympati for Hamas, forteller i artikkelen om hvordan han, da han var ved en kontrollpost, til sin store overraskelse, hørte sitt fulle navn bli ropt opp, ble arrestert, anklaget for terrorvirksomhet i Hamas, ført til et interneringssenter og der utsatt for avhør i kombinasjon med tortur i to dager, for deretter å løslates.