Hjem Nyheter Israel planlegger militære operasjoner mot Iran

Israel planlegger militære operasjoner mot Iran

UTENRIKS Stabsjefen for det israelske forsvaret sier at myndighetene forbereder seg på en væpnet konflikt med Iran. Den islamske republikken svarer med at de ikke vil ha krig, men om Israel angriper lover de å «jevne Haifa og Tel Aviv med jorden».

Løytnantgeneral Aviv Kochavi, stabsjef for det israelske forsvaret skrev på fredag en kontroversiell melding til Tel Aviv-universitetets institutt for nasjonale sikkerhetsstudier.

Generalen skriver at det «operativt og strategisk ville være ugunstig» om USAs nye president Joe Biden velger å gå tilbake til kjernevåpenavtalen med Iran. Nettopp fordi at om USA gjenoppretter avtalen ville det bety at Iran kunne utvikle kjernevåpen, hevder Kochavi. Dette gjennom at Iran tillates å anrike uran.

Planlegger krig mot Iran

Kochavi mener at Iran opptrer aggressivt, med henvisning til at de har understøttet syriske regjeringsstyrker i den syriske borgerkrigen, samt at de støtter militsgrupper som Hizbollah i Libanon. Iran har også nylig gjennomført vellykkede missiltester med langdistansemissiler.

Derfor har Israel begynt å planlegge ulike krigsscenarioer mot Iran.

«Jeg har beordret (det israelske) Forsvaret til å forberede et antall operative planer utover dem vi allerede har, disse kommer vi til å fortsette å utvikle i løpet av neste år», skriver General Kochavi i meldingen.

«Regjeringen kommer så klart til å beslutte om vi skal implementere dem, men planene må stå klare, de må ligge på vårt bord og være dokumenterte», fortsetter han.

«Vi kommer til å jevne Haifa og Tel Aviv med jorden…»

Irans ledelse i Teheran noterer at Israel forsøker å hetse frem en konflikt, og meddeler at en slik skulle resultere i skjebnesvangre konsekvenser for Israel. General Abolfazl Shekarchi, talsperson for det iranske forsvaret sier at det Israel holder på med er «psykologisk krigføring».

– Skulle det minste lille feilgrep gjøres, kommer vi til å jevne Haifa og Tel Aviv med jorden så snart som mulig, sier Shekarchi til det iranske nyhetsbyrået Tasnim News Agency. To større israelske byer med henholdsvis 185 000 og 460 000 innbyggere.

Også Mahmoud Vaezi, stabsjef for president Hassan Rouhani, har uttalt seg om israelernes trusler.

– Vårt folk og folket i regionen er bekjent med språkbruken som den sionistiske regjeringens representanter bruker, som for det meste kun snakker for å bedrive psykologisk krigføring, sier Vaezi. Han legger til at Israel verken har «planer eller evne» nok til å utføre et angrep mot Iran.

Vaezi peker på gjentatte militærøvelser som bevis på at de tar sitt lands forsvar seriøst, men at de ikke vil starte en krig unødig. Han oppfordrer den sittende amerikanske presidenten, Biden, til å gjenoppta avtalen med Iran for å roe ned krigshetsen fra Israel.

Iran sier at de heller går med på å regulere sin egen anrikelse av uran, om det resulterer i at de slipper sanksjoner fra USA og enklere kan drive handel med andre land.

Men Bidens jødiske statssekretær Anthony Blinken sier dog at Bidens regjering er «langt fra» å gå tilbake til en avtale med Iran. Den jødiske ministeren mener at Iran ikke har fulgt sin del av avtalen, og fremfører at det er problematisk at Iran ikke gjør som USA vil.