Hjem Nyheter Europa Israel skal levere gass til Europa

Israel skal levere gass til Europa

11

GEOPOLITIKK Israel tar opp kampen med fiendene Syria og Russland for å kapre markedsandeler på det europeiske energimarkedet.

Videoen over er fra den jødiske lobbygruppen Atlantic Councils konferanse i september om fremtiden for Europas gassforsørgning. Israel vil styre Europas gassmarked.

Med støtte fra EU har Israel fått Kypros, Hellas og Italia til å bli enige om å trekke verdens lengste undervannsrørledning for naturgass. Denne gassen skal sendes fra østre Middelhavet og selges til Europa.

Forhandlingene om rørledningen har tatt to år. De fire landene undertegnet en såkalt intensjonsavtale om spørsmålet for et knapt år siden. Detaljene om rørledningen vil snart godkjennes av EU.

Ifølge prosjektdeltakernes beregninger tar det ett år fra undertegningen av avtalen, som skal skje i februar 2019, å finansiere prosjektet. Deretter tar det fem år å legge rørledningen. Hvis alt går etter planen kan rørledningen være på plass før 2025.

Jødisk initiativ

Prosjektet, som beregnes å koste 6,7 milliarder dollar, er et initiativ av den israelske ministeren for nasjonal infrastruktur, energi og vannressurser, Yuval Steinitz, som først presenterte det ved en konferanse i Abu Dhabi for to år siden. Prosjektet innebærer plassering av rørledning med hjelp av veldig avansert teknologi på mellom 3 og 3,5 kilometers dyp under havet langs en strekning på 2 100 kilometer.

EU har hittil bidratt med 100 millioner dollar for gjennomførbarhetstester. Israels nasjonale departement for infrastruktur, energi og vannressurser anser at resultatene hittil har vært gode.

Ifølge avtale vil eksport av gass til det europeiske markedet fra Israel og Kypros bli prioritert. Andre land kan få tillatelse til å tilslutte seg rørledningen etter avtale med Israel og Kypros, hvis nødvendige krav oppfylles.

Rørledningen, som skal ha en kapasitet på 10–20 milliarder kubikkmeter gass, skal trekkes fra Israels territorialfarvann til Kypros, hvor den går videre på land og deretter fortsetter under havet til Hellas, Kreta og Italia.

Ulønnsom rørledning som gir makt kan bli en gullkalv

Planen har blitt kritisert fra visse hold for at den ekstremt lange gassledningen ikke kommer til å bli økonomisk lønnsom. Den siste tidens kraftige økning av gassprisene i Europa har dog i det minste midlertidig dempet en del av denne kritikken.

Effektene av krigen mot Syria og kampen om deres naturressurser kan også styrke Israels stilling på både olje- og gassmarkedet.

Med rette økonomiske insentiver kan også den russiske gassen komme til å bli utsatt for økonomisk press fra Israel. Både Israel og jødiske lobbyorganisasjoner i USA, som Atlantic Council i Washington D.C., vil hindre en markedssituasjon i Europa der gass kjøpes fra «fiendelandet» Russland.

Rørledningen betales av private interesser. Disse finansiørene regner med å få tilbake pengene sine flerfoldige ganger gjennom høy fortjeneste i form av transportavgifter.

– Denne avtalen, som vi har utarbeidet, kommer til å gjøre det mulig for Israel å bli en viktig energileverandør til Europa og det har både økonomisk og politisk betydning. Det er første gang som Israel deltar i et større infrastrukturprosjekt med EU, sa minister Steinitz.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
11 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
3 år siden

Jødene vil altså HJELPE Europa – med gass??? Hvordan kan vi være sikre på at det ikke er Zyklon B, som hevn for holohoax? Min oppfatning er at særlig tyskerne må være ekstremt årvåkne, for jødene vil hevde at denne gassen kun skal gå til energiforsyning, oppvarming, etc, men vi vet jo hva Hitler brukte bug spray’en til i Auschwitz, eller hva??? Her er det et nytt holocaust underveis, bare med motsatt fortegn! Stol aldri på jødene, som også Jesus Kristus sa iflg Johannes 8.44. De har djevelen til far.

Robert
Robert
3 år siden

Hadde ikke jødene dårlig erfaring med gass forrige gang?!

This Goyim Know!
This Goyim Know!
3 år siden

Oy Gevalt! Its another shoah!

Johan G
Johan G
3 år siden

Hva er det med jøder og gass? Dette er en rar fetisj

Kim Larsen
Kim Larsen
3 år siden

Jeg ante ikke at Israel hadde gass forekomster

Tom
Tom
3 år siden

Da får vel Europas generasjon Z i neste omgang gi tilbake både gass og spesial lagde dusjer av tysk kvalitet til IsraHell 🙂

Arno
Arno
3 år siden

Det kommer sjelden fram at dette er gass som også er stjålet fra Palestina og palestinerne. De rikeste gassfeltene ligger i det som ville vært kontinentalsokkelen til Gaza!

Gunnar
Gunnar
Svar til  Arno
3 år siden

Nærmere Golan høyden, så at det kommer fra Gaza er jo bare enda en løgn. 😀

Anonymsurfer
Anonymsurfer
3 år siden

Europa er allerede overbefolket og kan følgelig ikke dekke sitt eget energiforbruk. Gassen fra Israel er trolig øremerket for å dekke behovet til hordene med rasefremmede som vil velte inn over Europa som en konsekvens av FNs migrasjonsavtale.

Lone Wolf
Lone Wolf
3 år siden

Israel ønsker jo bare å være tidlig ute for å bygge gassledning slik at de kan forsyne sine fremtidige europeiske provinser med gass.

JudasGarSviker
JudasGarSviker
3 år siden

Rollene har blitt fullstendig byttet om?