Hjem Historie Dagens historiske Israel skyter ned passasjerfly – dreper 108 sivile

Israel skyter ned passasjerfly – dreper 108 sivile

6

HISTORIE Den 21. februar 1973 skyter det israelske flyvåpenet ned et sivilt passasjerfly over Sinaiørkenen. 108 mennesker mister livet – mange av de kvinner og barn.

800px-727-f4-3_ny

Israel, det eneste landet i moderne tid som har startet og bedrevet erobringskrig mot sine naboland, angrep under sommeren 1967 sine arabiske naboland. I løpet av krigen, som senere ble kalt seksdagerskrigen, erobret og okkuperte Israel store landeområder og tredoblet landets territorium.

Flere av disse områdene anses i dag, av israelere, å være blant Israels «kjerneområder» – som man aldri tenker å gi tilbake til deres rettmessige eiere. Gazastripen og den store Sinaihalvøyen ble erobret fra Egypt, Vestbredden fra Jordan og Golanhøyden fra Syria.

På formiddagen den 21. februar 1973 startet kaptein Jackques Berjes sitt Boeing 727 fra Tripolis internasjonale flyplass. Libyan Arab Airlines Flight 114 med destinasjon Kairo, hadde 104 passasjerer og 9 personer i sin besetning ombord. Etter en kort stopp på flyplassen i Benghazi satte flyet kurs mot den egyptiske hovedstaden Kairo.

Tidlig på ettermiddagen nærmet flyet seg sin destinasjon. Da man fløy inn over nordre Egypt ble flykapteinen møtt av en kraftig sandstorm, og måtte gå over til manuell navigering. Etter en kort stund innså kapteinen at kompasset ikke fungerte som det skulle, og at man med største sannsynlighet var ute av kurs ettersom man ikke fikk kontakt med tårnmasten.

Arab Airlines Boeing 727-224, 5A-DAH
Arab Airlines Boeing 727-224, 5A-DAH

Kontrolltårnet på Kairos flyplass gav Flight 114 klarsignal for å påbegynne sin nedstigning for å lande. En sterk sidevind hadde dog gjort at flyet var langt ut fra sin planlagte kurs. Klokken 13.54 fløy passasjerflyet inn over Sinaihalvøyen på cirka 6 000 meters høyde. Sinaihalvøyen var etter seksdagerskrigen okkupert av Israel. Noen minutter senere ble flyet tatt igjen av to israelske jagerfly av typen F-4 Phantom II.

Samtidig som dette hadde kaptein Berjes blitt informert av kontrolltårnet i Kairo at han hadde fløyet inn over Sinai og gjorde kurskorrigeringer omgående og var på vei tilbake mot Kairo. Besetningen på Flight 114 trodde jagerflyene var blitt sendt fra det egyptiske flyvåpenet for å eskortere dem til Kairo.

De israelske pilotene hadde dog andre ordre. Deres ordre var å skyte ned flyet eller tvinge det til å lande på en israelsk militærflyplass. I stedet for å forsøke å oppnå radiokontakt med passasjerflyet, instruerte det israelske flyvåpenet jagerpilotene om å bruke håndbevegelser for å få kapteinen på passasjerflyet til å følge etter jagerflyene. Besetningen på Flight 114 syntes jagerpilotene oppførte seg både arrogant og merkelig.

Ferdskriveren, eller den «svarte boksen», som senere ble funnet.
Ferdskriveren, eller den «svarte boksen», som senere ble funnet.

En kort tid senere åpnet et av jagerflyene ild mot passasjerflyet, men bommet. Besetningen på Flight 114 kunne først ikke forstå hvorfor de ble beskutt, men innså snart at det var fiendtlige israelske jagerfly som skjøt mot dem. Like etterpå åpnet de ild igjen. Denne gangen fikk passasjerflyet store skader og styrtet kort tid etter. 108 personer døde momentant, og kun fem personer overlevde.

Det israelske forsvaret nektet innledningsvis for å ha noe som helst med flystyrten å gjøre. Da ferdskriveren, den «svarte boksen», fra Flight 114 senere ble funnet, kunne man ikke lenger nekte, og Israel tilstod at de hadde forårsaket massemordet. Israel hevdet dog at man hadde handlet i selvforsvar.

Både Egypt og Libya forsøkte å ta opp saken i FNs sikkerhetsråd. Den egyptiske FN-ambassadøren skrev:

Upon urgent instructions from my government and in view of the seriousness of the situation arising from the most brazenly criminal act perpetrated by Israeli fighters over the occupied Egyptian territory of Sinai against a Libyan civil Boeing 727 Airliner in distress and carrying civilian passengers of different nationalities …

The airliner, therefore accidentally over flew the occupied Egyptian territory of Sinai. Thereupon the civil aircraft was intercepted by four Israeli fighters and in spite of the fact that the aircraft was unmistakably civilian, the Israeli fighters, upon instructions, cleared with the highest authorities in Israel, treacherously and without warning attacked the airliner with cannon fire and missiles while it was heading west. This flagrant premeditated and barbaric act of aggression resulted in the crash of the civil aircraft and caused the death of 108 helpless and defenseless victims …

FNs sikkerhetsråd gjorde ingenting.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
6 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Vestlandet
Vestlandet
4 år siden

Dette var jeg ikke klar over, men det kommer ikke som en overraskelse!
Israelske soldater greier simpelthen ikke holde fingen vekke ifra avtrekkeren.
U.S Liberty ble jo også bombet av Israelske jagerfly kun få år før dette?
Uff!

Magnhild
Magnhild
Svar til  Vestlandet
2 år siden

Dette må kommenterast: Denne krigen var da eg var 17 år og husker det godt. Det som hendte var at dei fleste araberland var klar til å gå til åtak på Israel som var den vesle staten han er i dag, stort sett. Israel fekk høyra rykter om dette og gjorde noko genialt før krigen var kommen igang. Dei tok for seg all infrastruktur. Ødela det som fantes av veier og flyplasser. Dermed blei araberlanda satt ut. 6 dagen varte krigen og Israel vant❤️ I tilleg leste eg i Haugesunds avis, som foreldrene mine fekk dagelel, om usynleg hjelp, Gude… Les mer »

Sidsel
Sidsel
Svar til  Magnhild
2 år siden

Hei, da refererer jeg gjerne til bibelen, som gjelder idag. Les Åpenbaringen Kap 2:9 samt Kap 3:9, «De som kaller seg jøder er løgnere og blasfemiske» iflg Jesus som også sier et annet sted at de har djevelen til far. Det er en fordel å kjenne den kristne skriften før man legger seg «flat»!

Gule
Svar til  Magnhild
2 år siden

Så om araberlandene er så grusomme overfor Israel…hvorfor arbeider jødene og deres utallige internasjonale organisasjoner så intenst for åpne grenser og massiv invasjon av alle europeiske nasjoner fra disse landene, mens dere samtidig holder atomvåpenmektige staten Israel som et uinntrengelig fort kun for jøder? Det er vel ikke annet enn ekstremt hykleri?

Sidsel
Sidsel
2 år siden

Iflg en ny bok er det en sterk venstreside som mener at det er umoralsk å okkupere land fra arabere. Den sterke høyresiden som også er overbevist om at de delene de vant i 6 dagers krigen aldri må gis tilbake og at det var guds godhet som påvirket utfallet. Altså en messiansk forståelse. Det viser seg også at ettersom muslimene føder fler barn enn israelerne vil de snart bli en minoritet. Og da ligger Israel iflg forfatteren dårlig an.

Tom Rosland
Tom Rosland
1 år siden

Free Palestina.: Ukjent for meg men hva har dei ikkje gjort med faenskap fra 1947 til i dag har sjekk litt angående 6 dager krigen ,Og ikkje forglemme hva dei gjore i libanon eg var der i 1981 ved grensa til isreal .Så har eg et spørsmål :Hvorfor er det forbudt og snakke om holocaust i er det 18 land i europa .har funnet en nett side dere må sjekke opp og den hetter .
goyimtv.dot com eller tv.
Med Vennlig Hilsen Tom Rosland   :wpds_wink: