Hjem Nyheter Israel søker støtte i Afrika

Israel søker støtte i Afrika

UGANDA En økende støtte for Palestina i FN har gjort Israel mer isolert og presset på den internasjonale scenen. Nå søkes det støtte i Afrika, sør for Sahara.

uganda-yoweri_museventi-640x399

Etter at Palestina de siste årene har vunnet mer og mer legitimitet i FN har Israel nå begynt å lete etter mulige allierte på den internasjonale scenen, for å skyve tilbake pro-palestinske FN-resolusjoner.

Den israelske regjeringen tror nå de har funnet hva de leter etter — i Afrika sør for Sahara. I bytte mot at de afrikanske landene stemmer for israelske interesser i FN, skal Israel hjelpe dem med blant annet jordbrukstøtte og terrorsikkerhet.

Ett av landene Israels statsminister Benjamin Netanyahu besøkte under sin Afrika-turné var Uganda. Men spørsmålet er om ikke hans møte med Ugandas president Yoweri Museveni hadde en mer avskrekkende enn fordelaktig effekt. En utydelig og ikke helt forberedt Museveni sa blant annet at han synes det var bra at ikke jødene hadde bosatt seg i Uganda, ettersom de i dag slapp å kjempe mot hverandre.

Han kalte også Israel gjentatte ganger for Palestina, noe som ikke falt i god jord hos den israelske statskanalen, som brøt sendingen.

Museveni signerte i 2014 en lov som forbyr homoseksualitet i Uganda, en lov som vekket internasjonal oppmerksomhet og førte til sanksjoner fra flere land i Vesten. Ifølge Museveni var loven et svar på de «arrogante og verdiløse vestlige gruppene som liker å komme til våres skoler og rekruttere små barn til homofili».

Til tross for kontroversen rundt loven mot homofili og de etterfølgende sanksjonene fra Vesten, vil likevel Israel intensivere samarbeidet med Uganda. Hvordan det israelsk-ugandiske samarbeidet vil se ut etter denne fadesen, gjenstår dog å se.

Se den morsomme filmen med Musevenis uttalelser her:

Kilder:
Israel söker stöd för sin apartheidpolitik i Afrika
Israel’s Netanyahu Seeks New Allies in Historic Africa Trip
Ugandan President: «Jews Aren’t Christians»