Hjem Nyheter Israel teppebomber Gazas største flyktningleir

Israel teppebomber Gazas største flyktningleir

KRIGSFORBRYTELSE Israel har nok en gang bombet Gazas største, tettest befolkede og raskest voksende flyktningleir, hvor de etter forrige angrep i fjor høst skrøt av å ha bekjempet Hamas i området.

Valget av Gazas største og tettest befolkede flyktningleir som mål for angrep. Foto: Skjermdump Al-Jazeera

Søndag morgen ba FNs generalsekretær Antonio Guterres om en «umiddelbar våpenhvile» etter at israelske styrker, i løpet av natten, teppebombet den tettbefolkede Jabalia flyktningleiren nord i Gaza og dermed drepte et hittil ukjent antall palestinere og skadet mange flere.

Angrepene kom rett etter en ny israelsk bakkeoffensiv i området og måneder etter israelske påstander om en vellykket «bekjempelse av Hamas» i Jabalia, noe som ble uttrykt etter et internasjonalt sterkt kritisert blodig israelsk luftangrep i slutten av oktober.

– Det er ingen tvil om at dette er et massemord, sier Mads Gilbert, en lege som har jobbet i Gaza i mange år.

Fra israelsk side triumferte de i stedet over å ha fjernet Muhammad A’sar, lederen for Hamas’ anti-tank robotenhet, med en «klinisk handling».

Bakgrunn: Utsatt leir

Den palestinske flyktningleiren Jabalia ble opprettet av FN i 1948 og ligger nord på Gazastripen. Det er den største leiren på palestinsk territorium med mer enn 100 000 innbyggere og samtidig, til tross for høy dødelighet, den raskest voksende: Ifølge Palestinian Central Bureau of Statistics hadde leiren i 2017 en befolkning på 49 462 og den 30. juni 2022 hadde det vokst til 103 646.

Jabalias område er 1,4 kvadratkilometer, noe som gjør det til et av de tettest befolkede områdene i Gaza. Gjennom årene har leiren vært utsatt for mye israelsk vold. Den første såkalte intifadaen i desember 1987 begynte her. Israel har hevdet at Jabalia er en sterk høyborg for Hamas, bortsett fra de ganger de hevder å ha nøytralisert motstanden der.